Personalitatea săptămânii // Legenda Paul McCartney împlinește 81 de ani
Atunci când te gândești la trupa legendară „The Beatles”, fredonezi involuntar hituri ca „Yesterday”, „Hey Jude” sau „Let It Be”. Compozitorul acestor melodii de referință din istoria rockului este astăzi aniversat. 18 iunie 2023 marchează cea de-a 81-a aniversare a lui Sir Paul McCartney, muzician, membru „The Beatles”. Recunoscut ca un simbol al secolului 20, McCartney este menționat în „The Guinness Book Of Records” ca fiind compozitorul cu cel mai mare succes din istoria muzicii. El a înregistrat 29 de single-uri clasate pe locul întâi în clasamentele din Statele Unite, dintre care 20 interpretate de „The Beatles”, iar restul interpretate fie de formația „Wings” , fie de el ca artist solo. Paul McCartney a produs și coprodus nu mai puțin de 50 de piese de top 10 – mai multe decât oricare alt producător – și este recunoscut și ca pianist, chitarist și toboșar. Aniversarea sa este momentul oportun de a-i frunzări etapele parcurse până la ora actuală.
James Paul McCartney s-a născut pe 18 iunie 1942, la Liverpool, Marea Britanie, părinții săi fiind Mary, asistentă medicală, și Jim, un muzician talentat care cânta serile cu o formație de jazz, iar ziua era comis-voiajor de bumbac. Paul și fratele lui mai mic, Michael, au luat lecții de pian în copilărie, însă niciunul dintre ei nu și-a continuat studiile pentru acest instrument. A urmat cursurile Stockton Wood Road Primary School, unde a fost coleg cu George Harrison, cel care avea să devină cel mai tânăr membru al formației „The Beatles”.
În iulie 1957, Paul îl va cunoaște pe John Lennon, alături de care va cânta în formația unei biserici, „The Quarremen”. Ulterior, celor doi li se va alătura și George Harrison, la propunerea lui Paul, apoi, a fost cooptat în formație și bateristul Pete Best. Trupa avea și un producător artistic, George Martin, care le-a sugerat o nouă abordare și un nou baterist, în acest sens în formație fiind cooptat Ringo Starr, fost component al grupului „Rory Storm”.
A urmat un rebranding al trupei, numele grupului a evoluat de la „John & The Silver Beetles”, la „John Silver & The Beatles” și apoi la numele care a făcut istorie, „The Beatles”.
Mania pentru Beatles a început în Anglia, pe 13 octombrie 1963, cu o apariție televizată la London Palladium, apoi în noiembrie 1963, Beatles a cântat la Royal Command Performance, în program alături de Marlene Dietrich și Maurice Chevalier. Tot în 1963, la final de an, „The Beatles” va cuceri America de Nord cu discul „With The Beatles”, moment în care celebritatea lor capătă proporții, iar „The Beatles” devine fenomen de masă, denumit „Beatlemania”, cu influență nu doar în muzică, ci și în manifestările tinerilor. În 1963, trupa vindea două milioane și jumătate de discuri, acesta fiind un record în istoria muzicală a Marii Britanii.
Lennon și McCartney compuneau hit după hit, fiecare melodie ajungea în fruntea topurilor muzicale, iar una dintre cele mai celebre piese compuse de Paul McCartney, „Yesterday”, devine un succes mondial.
A urmat o perioadă în care Ringo Starr și George Harrison vor părăsi pentru câte o scurtă perioadă trupa, pentru ca, la sfârșitul anului 1969, John Lennon să părăsească definitiv grupul, iar la 10 aprilie 1970, să fie anunțată oficial destrămarea trupei. O săptămână mai târziu, Paul McCartney lansa deja primul său album solo.
Paul Mc Cartney a înregistrat 29 de single-uri clasate pe locul întâi în clasamentele din Statele Unite, dintre care 20 interpretate de „The Beatles”, iar restul interpretate fie de formația „Wings” sau ca artist solo. Între cele mai cunoscute cântece ale formației „The Beatles” scrise de Paul se numără „Can’t Buy Me Love”, „Yesterday”, „Hello Goodbye”, „Hey Jude”, „Let It Be”.
După destrămarea formației „The Beatles”, Paul McCartney și soția lui Linda, împreună cu bateristul Denny Seiwell și chitaristul Denny Laine au alcătuit trupa „Paul McCartney and Wings”.
McCartney a înregistrat două piese în duet cu Michael Jackson: „Say Say Say” (1983), și „The Girl Is Mine” (1982). În 1997 muzicianul a primit distincția de cavaler din partea Coroanei Britanice, iar în 1999 a fost inclus în „Rock and Roll Hall of Fame”, ca artist solo, după ce în 1988 fusese inclus ca membru al trupei „The Beatles”.
În septembrie 2019, singurii membri în viață ai legendarei trupe Beatles, Paul McCartney și Ringo Starr, s-au reunit pentru a-l omagia pe regretatul lor coleg John Lennon, cu o versiune a unuia dintre cântecele sale, „Grow Old with Me”.
Tot în septembrie 2019, Paul McCartney a lansat prima sa carte ilustrată pentru copii, care se inspiră din experiența lui de bunic, „Hey Grandude!”, o poveste pentru copii.
În noiembrie 2021, Sir Paul McCartney, a lansat un alt volum, care include versuri care nu au mai fost publicate până atunci ale unei melodii Beatles neînregistrate. Intitulat „The Lyrics”, volumul include 154 de melodii din cariera de șase decenii a muzicianului, de la trupele „The Beatles” și „Wings” la activitatea de artist solo.
În februarie 2022, o versiune digitală a unor însemnări scrise de mână de Paul McCartney pe marginea hitului The Beatles „Hey Jude” s-a vândut la licitație pentru suma de 56.750 de lire sterline, devenind cel mai valoros obiect adjudecat în cadrul licitației.
Între premiile cu care a fost răsplătit de-a lungul carierei amintim: de 21 de ori Grammy Award, Gershwin Prize în 2010, French Légion d’Honneur în 2012. Fostul membru al „The Beatles” a participat activ la mai multe activități filantropice, mai ales în domeniul combaterii cancerului sau al susținerii drepturilor animalelor.