Revista presei: Înregistrările audio în care Dragalin amenință procurorii corupți continuă să producă ecouri
Șefa procuraturii anticorupție Veronica Dragalin infirmă disensiunile dintre instituția pe care o conduce și CNA, episodul înregistrărilor audio în care Dragalin amenință procurorii corupți continuă să producă ecouri și un bilanț al primelor 100 de zile de activitate a Guvernului Recean sunt câteva dintre subiectele cuprinse în revista presei pregătită de Alla Ceapai.
Într-un amplu interviu pentru Ziarul de Gardă șefa Procuraturii Anticoruție Veronica Dragalin neagă pretinsele disensiuni dintre instituția pe care o conduce și CNA. Ea sugerează că speculațiile sunt lansate în spațiul public „intenționat” de persoane interesate să creeze o percepție de destabilizare în țara în beneficiul unor „criminali”. Potrivit Veronicăi Dragalin, în interiorul instituție sunt persoane care lucrează în interesele altor persoane, și nu în interesul statului și al cetățenilor, motiv din care se ajunge la „situații regretabile”. Sunt sigură că asta demonstrează că noi am început a avea efecte pozitive în lupta cu corupția mare, susține Veronica Dragalin.
În interiorul Procuraturii Anticorupție și CNA se formează clanurile care promovează interesele unor grupări, afirmă analistul Vladislav Kulminski, citat de TVR Moldova. El precizează că cele două instituții continuă practicile de altădată când erau folosite pentru a nimici viețile oamenilor, pentru a prelua afaceri și pentru a face tot felul de chestii reprobabile. Kulminski subliniază că structura în domeniul luptei anticorupție nu este funcțională și trebuie eficientizată.
Este regretabil că avem această dispută între două instituții importante, Procuratura Anticorupție și CNA. Nu trebuia să ajungem aici, o să venim cu soluții așa încât să punem punct pe această dispută și să putem să ne mișcăm înainte, a comentat președinta Maia Sandu în cadrul emisiunii Cutia Neagră de la TV8. Această dispută nu face bine nici luptei împotriva corupției și nici reformei Justiției, a adaugat șefa statului, subliniind totodată că este pentru prima dată când vedem ca șeful unei instituții anticorupție să spună răspicat că cea mai mare problemă este corupția în sistem și asta supără niște oameni.
Între Procuratura Anticorupție și CNA nu există un „război” instituțional, ci, mai curând, e o luptă disperată a elementelor vechiului sistem, a justiției capturate împotriva legalității și a oricărei eficiențe, consideră expertul Wachdog, Valeriu Pașa, citat de jurnal.md. Comentând scurgerile de înregistrări audio în care Dragalin avertizează procurorii corupți spunându-le că abia așteaptă să asiste la reținerea lor, Valeriu Pașa notează că este foarte dificil să rămâi calm în condițiile în care ai venit în fruntea unei instituții care trebuie să fie în prim-planul luptei împotriva corupției și să înțelegi că interesele corupților sunt apărate, că acolo stau oameni care își înțeleg rolul prin a sabota investigațiile, prin a scurge informații.
Episodul înregistrărilor audio vorbește despre gradul de tensiune care există în zona Procuraturii și confirmă că reforma sistemului de drept se ciocnește de o rezistență puternică din partea forțelor corupte din interior, notează analistul politic Anatol Țăranu citat de Radio Chișinău. El dezaprobă tonalitatea și exprimarea șefei procuraturii anticorupție, spunând că este un comportament inacceptabil, dar într-o oarecare măsură de înțeles pe fonul rezistenței foarte puternice din sistem. Forțele antireforme nu vor să cedeze și vor face tot posibilul ca în sistemul de procuratură și cel judecătoresc să se păstreze atmosfera corupției”, conchide Anatol Țăranu.
La primele 100 de zile ale activității Guvernului Recean, comentatorul politic Nicolae Negru susține că prestația acestuia trebuie analizată prin prisma originii problemelor și a contextului geopolitic foarte complicat. Echipa lui Dorin Recean a reușit să facă față situației, deși a admis și o serie de greșeli. Vorbind în podcastul Europei Libere „În esență...”, Nicolae Negru precizează că doar cu ajutorul partenerilor din Occident și al României, în primul rând, Republica Moldova se menține pe linia de plutire. Potrivit comentatorului, situația actuală nu poate fi comparată nici măcar cu anul 1992, când Rusia a declanșat un război împotriva Republicii Moldova. Negru mai sugerează că dacă acum, la Chișinău, ar fi fost o guvernare pro-rusă, Republica Moldova ar fi eșuat.
Postul TV regional din Căușeni Studio-L publică un reportaj din piețele locale pline cu bătrâni care pentru a-și câștiga o bucată de pâine sunt nevoiți să scoată la vânzare tot ce au mai bun. Pensia mică și sărăcia îi scoate în stradă pe zeci de bătrâni, nevoiți să răscolească prin dulapuri și să vândă tot ce mai au prin gospodărie. Se mulțumesc cu bani puțini, ca să le ajungă de pâine sau de medicamente. Unii pensionari cresc în curte tot felul de verdețuri, fructe și legume pe care le propun cumpărătorilor. Aceștia povestesc cu tristețe cum, după ce au muncit mai bine de 40 de ani și au achitat impozite, acum sunt condamnați la sărăcie.
Ne îndreptăm în nordul țării unde jurnaliștii de la TV Nord au discutat cu comercianții de la piețele din Bălți care se împotrivesc anulării patentelor și obligativității aparatelor de casă. Aceștia au protestat în fața primăriei Bălți exprimându-și nemulțumirea că de la 1 iulie trebuie să își înregistreze activitatea la FISC suportând toate cheltuielile suplimentare. Primarul de Bălți, Nicolaie Grigorișin, le-a promis vânzătorilor că va adresa o scrisoare autorităților centrale pentru a-i ajuta.
La final, un articol de opinie semnat, în Literatura și Arta, de Alecu Reniță care scrie că în peste 30 de ani basarabenii nu au găsit în ei voință și putere să renască, să înfăptuiască obiectivul de bază al Mișcării de Eliberare Națională – Reîntregirea națiunii române. Dimpotrivă – au dat înapoi. Și-au tăiat aripile. Au renunțat la luptă. Mulți s-au lăsat pradă propagandei rusești și nostalgiilor sovietice. Ne-am deprins să dăm vina pe cei de „sus”, desigur, nu fără temei, dar problema de bază nu e cum sunt ei, ci cum suntem noi, cei mulți, poporul, notează autorul. El îndeamnă să nu ascultăm pe „cameleonii și lingăii buni” pentru toate regimurile și partidele de la guvernare, ci să-i ascultăm pe cei mai capabili și merituoși dintre noi, care ne mai pot călăuzi cum să trecem cu bine peste prăpastia care așteaptă să ne înghită pentru totdeauna și ne pot reîntoarce speranța și încrederea în forțele proprii, în Reîntregirea națiunii române.