Social

Evocări//In memoriam actorului de revistă Gică Petrescu

Cel mai cunoscut artist român, cântăreț și strălucit actor de revistă Gică Petrescu, s-a retras în culisele veșniciei pe 18 iunie 2006, lăsând un urma sa sute de cântece care au îmbogățit vădit zestrea muzicală a neamului nostru, devenind cel mai longeviv și cel mai celebru interpret român de muzică ușoară și populară.

Gică Petrescu a trecut la cele veșnice acum 17 ani, la 18 iunie 2006 și a fost înmormântat, cu onoruri militare, în prezența unei mari mase de oameni care i-au apreciat muzica și i-au regretat dispariția.

Gică Petrescu s-a născut la 2 aprilie 1915, la București, tatăl său, Dumitru, fiind funcționar poștal cu studii la Geneva, iar mama sa – un om cu o vastă cultură – având studii de pian și mulți ani petrecuți în Franța. Încă din copilărie a primit lecții de pian și limba franceză, mai întâi de la mama sa, iar apoi de la profesori specializați, părinții săi încercând să-i cultive o educație aleasă, dar și o riguroasă disciplină de viață.

A parcurs studiile la Liceul „Gheorghe Șincai”, perioadă în care a activat la chitară și vocal în ansablul școlar al liceului, făcându-și debutul pe scenă la vârsta de 15 ani.

În anul 1930, talentul său este descoperit de compozitorul Ion Vasilescu, iar în anul 1933, marele violonist Grigoraș Dinicu îi remarcă abilitățile interpretative, îl duce la radio, unde interpretează timp de o oră, șlagăre compuse de Ion Vasilescu, Gherase Dendrino și Aurel Giroveanu.

În anul 1960 apare pentru prima dată în emisiunile televiziunii române, iar în 1964 primește titlul de artist emerit al Republicii Populare Române „pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii și artelor plastice”.

Gică Petrescu a fost căsătorit timp de 34 de ani cu scriitoarea Cezarina Moldoveanu. După moartea soției, în 1989, Gică Petrescu a refuzat mult timp să susțină spectacole. Până la urmă însă a revenit pe scena pe care o adora.

Cântărețul a debutat la vârsta de 16 ani și a cântat peste 1500 de piese în cei 70 de ani pe care i-a dedicat muzicii, iar șlagărele sale au devenit nemuritoare.

În afara numeroaselor turnee internaționale întreprinse de-a lungul carierei, a deținut un record în privința numărului de piese compuse și interpretate, piese preluate în repertoriul lor de mulți interpreți ai genului.

A trăit 91 de ani și ne-a uimit pe toți cu vitalitatea pe care o arăta pe scenă chiar și în ultima parte a vieții, reușind să cânte live chiar și la vârsta sa înaintată. A avut o viață fabuloasă, a călătorit peste tot în lume și a fost iubit de câteva generații de români.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult