Social

Experți: Summitul CPE a fost util pentru stabilirea parteneriatelor cu UE, dar nu și pentru soluționarea problemelor pe domeniul securității

Summitul Comunității Politice Europene desfășurat la Chișinău a fost util pentru a stabili parteneriate cu Uniunea Europeană, însă nu a fost orientat direct pentru a soluționa probleme pe domeniul securității, susțin experții care au participat la o dezbatere organizată de Agenția de presă IPN.

Aceștia mai spun că, după sfârșitul războiului din Ucraina vor fi gândite noi mecanisme de asigurare a securității în regiune, iar Republica Moldova are toate pârghiile pentru a rezolva diferendul transnistrean.

Summitul Comunității Politice Europene, desfășurat la Chișinău a creat un context pentru ca Republica Moldova să fie văzută altfel pe plan extern, însă deciziile, inclusiv privind reglementarea conflictului transnistrean aparțin autorităților, susține fostul vicepremier pentru Reintegrare, Cristina Lesnic.

„Din declarațiile pe care le-am desprins în contextul acestor discuții, am auzit deseori vorbindu-se despre conflicte, modul în care urmează să fie protejată securitatea regională. UE este solidară și unită pentru a face acestor vulnerabilități. Nimeni nici o dată nu ne va organiza agenda internă pe care trebuie să o îndeplinim. Oricât de mult nu s-ar investi în deschiderea pentru UE , atât timp cât noi nu ne vom face tematicile acasă, noi nu vom putea fi acceptați doar pentru creditul de încredere”, a afirmat Cristina Lesnic. Pentru demilitarizarea regiunii transnistrene, sunt necesare mai mult decât eforturi pe intern, este nevoie de pași politici coordonați cu partenerii externi, dar ținând cont și de prezența militarilor ruși, a spus fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea.

Potrivit acestuia, războiul din Ucraina deschide o fereastră de oportunitate pentru rezolvarea conflictului secesionist.

„E un proces care necesită mai mult nu dor decât un efort pe intern. În mod evident este nevoie de pași, politici coordonate cu partenerii noștri, dar și cu cei care vor trebui să plece de pe teritoriul țării noastre, ca militarii Federației Ruse. Vom avea o fereastră de autoritate pe care nu am avut-o până acum după ce se va termina acest război. Se va instaura pacea și liderii europeni și mondiali vor vrea ca această pace să fie stabilă, sustenabilă și pe termen lung”, a menționat Alexandru Flenchea.

Anterior, ministrul de Externe, Nicu Popescu a afirmat la Radio Moldova că autoritățile își propun să găsească o soluție de reintegrare a țării până în anul 2030 sau aderarea la Uniunea Europeană va avea loc cu o reintegrarea ulterioară. Șeful diplomației europene, Josep Borrell a sugerat în cadrul Summitului CPE de la începutul lunii iunie că Republica Moldova ar putea adera la Uniunea Europeană până la reglementarea politică a conflictului transnistrean, după modelul Ciprului.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult