Social

Ministrul Sănătății: Indemnizația acordată tinerilor specialiști după absolvire ar putea crește

Indemnizația în valoare de 120 de mii de lei acordată tinerilor specialiști după absolvirea studiilor, ar putea crește, afirmă ministrul Sănătății, Ala Nemerenco. Potrivit acesteia, salariile medicilor urmează să fie majorate, în toamnă, după următoarea rectificare a bugetului pentru anul 2023.

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat la emisiunea „Spațiul Public” de la Radio Moldova că autoritățile elaborează mai multe politici pentru a-i motiva pe specialiști să activeze în sistem, printre care și compensarea cheltuielilor de transport în cazul medicilor care parcurg o distanță de aproximativ 70 de kilometri pentru a ajunge la locul de muncă.

Totodată, urmează să fie majorate salariile, precum și indemnizația pentru tinerii specialiști.

„Foarte mulți medici fac naveta, în Orhei, Căușeni, în satele din jurul Chișinăului, mai ales când este vorba de specialități care sunt în gărzi, precum anesteziologi-reanimatologi sau chirurgi. Noi trebuie să le oferim compensarea acestor cheltuieli pe care ei le suportă din propriul salariu. Și am făcut aceste calcule ca să acoperim o distanță de aproximativ 70 de kilometri de la locul lor de trai. Deci, avem propunerea să plătim pentru această navetă, avem indemnizația pe care preconizez să o majorez de la 120 de mii la mai mult. Noi acum am calculat deja o majorare de salariu pentru anul acesta, banii trebuie să-i aprobăm în Parlament și sperăm că, din toamnă, maximum de la 1 octombrie, să avem o majorare de salariu. Sunt cifre mai mari, eu nu vreau să ne mai jucăm cu sume mici”, a declarat Ala Nemerenco.

Amintim că, începând cu acest an, după șase luni de activitate, medicilor și farmaciștilor le va fi achitată integral indemnizația de 120 de mii de lei, iar asistenților medicali, moașelor, asistenților farmaciști, tehnicienilor dentari, asistenților medicali în diagnostic de laborator, o indemnizație de 96 de mii de lei.

Acestea sunt achitate pentru trei ani de activitate și reprezintă o modalitate de a-i stimula pe tinerii specialiști să rămână în sistem și să activeze în instituțiile medicale, în special de la sate, unde se atestă o penurie de cadre medicale.

Precizăm că ultima dată salariile medicilor au fost majorate anul trecut, cu 10 procente.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult