Revista presei // Prognoze pre-electorale pentru localele din toamnă
Prognoze pre-electorale pentru localele din toamnă, opțiuni de soluționare a conflictului transnistrean și protestul titularilor de patente sunt printre subiectele aflate în vizorul mass-media. Detalii în revista presei pregătită de Alla Ceapai.
Editorialistul Ziarului Național Nicolae Negru analizează șansele candidatului PAS, Lilian Carp, la funcția de primar al Chișinăului și notează că acestuia i-au căzut sorții să reprezinte PAS, care nu a prea avut de unde alege, și deși nu e foarte popular, un avantaj este competența în problemele administrative. Negru admite o eventuală victorie a lui Carp în alegerile din toamnă, dar care va depinde nu atât de posibila participare în scrutin a ex-președintelui Igor Dodon, cât de faptul dacă va avea concurenți puternici pe „flancul” proeuropean și unionist. Scenariile prăpăstioase, catastrofiste, „negre” nu își au locul, notează comentatorul, precizând că, sigur, Chișinăul e un trofeu important pentru orice partid, dar că această importanță nu trebuie exagerată.
Istoricul și comentatorul politic Anatol Țăranu optează pentru un candidat comun al forțelor pro-europene și unioniste la alegerile din toamna pentru funcția de primar al capitalei. Citat de jurnal.md, comentatorul admite că acest candidat ar putea fi chiar Lilian Carp ceea ce i-ar garanta intrarea în turul doi. PAS este într-o scădere electorală și nu există garanții categorice că Lilian Carp ar putea să iasă în turul doi. S-ar putea ca să ajungă în turul doi un candidat de centru – Ion Ceban și unul de stânga – Igor Dodon. Garanția ar fi fost o candidatură unică a partidei proeuropene, argumentează Anatol Țăranu.
Ar fi imoral și cinic, dacă nu am încerca să ne integrăm în UE cu o soluție pragmatică pentru regiunea transnistreană, declară fostul vicepremier pentru reintegrare, Cristina Lesnic, citată de ipn.md. Ea crede că precedentul Ciprului nu ar fi de dorit să fie replicat în continuare pentru extinderea UE și pentru securitatea care stă la baza Uniunii Europene și a Comunității Politice Europene. Soluția politică pe care Chișinăul ar oferi-o și ar fi acceptată pentru a fi implementată pentru reintegrare trebuie foarte bine gândită, din punct de vedere strategic, precizează Lesnic.
Ipn.md citează și un alt fost vicepremier pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, afirmând că rezolvarea conflictului transnistrean este cea mai mare contribuție pe care o poate aduce Republica Moldova la consolidarea păcii și securității la nivel european. Potrivit lui, Republica Moldova trebuie să participe activ la aranjamentele de securitate în Europa, în regiunea Mării Negre. Flenchea precizează că după încheierea războiului din Ucraina se va clădi o nouă arhitectură a securității europene, iar dacă Republica Moldova nu se implicăm acum și nu ia parte la aceste discuții, va rămâne în urma tuturor proceselor și în afara mecanismelor de asigurare a păcii în zonă.
Republica Moldova ar avea dreptul moral să rezolve conflictul transnistrean pe cale militară, însă nu va face acest lucru pentru că optează pentru reintegrarea pașnică a regiunii, declară actualul vicepremier pentru reintegrare, Oleg Serebrian, citat de deschide.md. Oficialul precizează că soluționarea pașnică a conflictului este susținută de toți partenerii externi și că nimeni nu dorește extinderea zonelor de confruntare militară. Problema trebuie să o rezolvăm noi, chiar dacă asta va dura mai mult, ea trebuie să evite pierderi de natură economică și umană și să nu lase sechele. Această societate trebuie reintegrată pașnic pentru a avea un confort moral, să nu apărem pe calea cuceritorilor. Chiar dacă soluția militară este moral îndreptățită pentru că este un teritoriu al Republicii Moldova, notează Oleg Serebrian.
Trupele rusești aflate pe teritoriul Republicii Moldova în regiunea separatistă transnistreană sunt cele mai puțin capabile din armata rusă, cu o putere de luptă foarte mică și cu echipamente ordinare, informează TV8.md citând experți ai unei cunoscute organizații internaționale specializată pe probleme militare și de securitate. În articol se precizează că nici forțele armate ale Chișinăului nu se află într-o stare grozavă, majoritatea unităților fiind echipate cu armament din perioada sovietică, iar Republica Moldova nu are nici avioane de luptă și nici forțe blindate semnificative. În context se amintește Guvernul și-a propus să modernizeze Armata Națională majorând cu aproape 70% cheltuielile pentru apărare.
Crearea unui Tribunal Anticorupție, specializarea judecătorilor și reformarea sistemului justiției sunt foarte necesare, dar de durată, remarcă fostul vicepremier Vladislav Kulminski citat de TVR Moldova. În opinia lui, este foarte important ca guvernarea să-și seteze prioritar acele acțiuni importante pentru cetățeni și care pot fi realizate pe durata mandatului actualului Guvern și Parlament. „Tare nu aș vrea ca noi toți să ne trezim după patru ani de zile și să ne punem întrebarea: la nivel strategic ce a fost schimbat? Care sunt realizările majore pentru cetățeni?”, precizează Kulminski.
Autoritățile Republicii Moldova nu îndeplinesc standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane, deși au fost înregistrate eforturi în acest sens, informează Europa Liberă cu referire la un raport al Statelor Unite ale Americii privind traficul de persoane pentru anul 2023. Majoritatea celor care cad în capcana traficanților sunt șomeri, din mediul rural și persoane care nu au studii. Femeile rămân cele mai vulnerabile în fața exploatării sexuale, în special femeile din regiunea găgăuză care rămân a fi cele mai expuse traficului sexual în Turcia. Regiunea transnistreană rămâne o sursă predominantă pentru victimele traficului sexual din Republica Moldova.
Mii de absolvenți la pedagogie și mii de locuri vacante în sistem, titrează Ziarul de Gardă întrebând dacă este adaptată pedagogia la necesitățile zilei. Mai mulți conferențiari universitari au spus reporterilor că planurile de învățământ „se modifică anual și se adaptează cerințelor pieței muncii” și că în sistemul de educație din Republica Moldova are loc transferul și extinderea experiențelor, inovațiilor și bunelor practici internaționale. Absolvenții spun că vor merge să profeseze în școli, însă își doresc salarii mai mari. Cifrele din anii trecuți arată că din câteva mii de absolvenți la pedagogie, în sistemul educațional ajung doar câteva sute.
Nordnews.md relatează că aproape 200 de comercianți de la piețele din Bălți au ieșit la protest în fața primăriei pentru a cere păstrarea patentelor. Vânzătorii sunt împotriva introducerii caselor de marcat, invocând că acestea costă peste 16 mii de lei și că vor crea dificultăți, mai ales pensionarilor care vând în piață pentru a câștiga un ban în plus și nu știu să utilizeze casa de marcat. Comercianții din Bălți sunt susținuți de autoritățile locale care estimează pierderi de 4 milioane de lei în bugetul primăriei, și promit să facă tot posibilul pentru a păstra patentele.