Fermierii din mai multe localități din țară au revenit la proteste
Fermierii din mai multe localități din țară au revenit la proteste după aproape două săptămâni. La această oră, agricultorii deja au ieșit cu tractoarele pe mai multe trasee naționale. Tot astăzi ei urmează să aibă o întâlnire cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, pentru a căuta soluții la criza cu care se confruntă, a declarat pentru Radio Moldova reprezentantul Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari. Potrivit acestuia, la protest participă sute de fermieri.
Mai mulți agricultori, cu tehnică agricolă, din raioanele Fălești, Cahul, Cantemir, Leova, Hâncești, Ialoveni, Căușeni, Ștefan Vodă, Ungheni, Strășeni, Criuleni, Anenii Noi, Orhei, Telenești și Rezina vor să protesteze astăzi la Chișinău. La această oră, ei se află pe drumurile naționale care duc spre capitală, a precizat reprezentantul Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari pentru postul nostru de Radio.
Protestul ar putea dura mai multe zile la rând. După amiază, tractoarele ar urma să ajungă în mai multe locuri autorizate în municipiul Chișinău. Alexandr Slusari a mai declarat că, astăzi, la ora 11:00 va avea loc o nouă rundă de negocieri cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea, care va discuta mâine la Bruxelles cu oficialii europeni despre situația fermierilor noștri.
„Tehnica agricolă se adună din diferite localități, fermierii s-au pornit la Chișinău. Săptămâna aceasta cred că o să fim în capitală. Ministrul Vladimir Bolea, ne-a invitat astăzi la ora 11:00 la discuții. El ne va arăta calculele cu care va pleca la Bruxelles. Nu pot veni toți fermierii la discuții cu domnul Bolea pentru că agricultorii s-au pornit cu tractoarele la Chișinău, la discuții voi merge eu”, a menționat Alexandr Slusari.
Alexandr Slusari a mai subliniat că fermierii solicită alocarea, nu mai târziu de 1 august, a compensațiilor pentru costurile de producere, în valoare de cel puțin trei mii de lei per hectar la culturile agricole de prima grupă (grâu, orz, rapiță și altele).
De asemenea, ei cer restricționarea temporară, prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, a importului de grâu, porumb, rapiță, și floarea soarelui din Ucraina. Ei mai cer obligarea Portului Giurgiulești, ca în perioada 1 iulie- 31 decembrie 2023, să exporte doar producția agricolă de origine autohtonă, dar și achitarea până la 1 iulie a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022.