Evocări// In memoriam acordeonistului Mihai Bătrânu
Doar cu două săptămâni înainte de a face 45 de ani, acordeonistul Mihai Bătrânu a decedat în timpul unei manifstări pe una din scenele raionului natal - Dondușeni.
A fost un șoc pentru toată lumea artistică. Mihai Bătrânu în plină floare, viguros, cu mute planuri pentru activitatea artistică, s-a dus atât de neasteptat.
Se pregătea pentru un spectacol omagial despre care îmi vorbise în culisele scenei de la la Palatul Național. Era enuziasmat, cu vise, cu gânduri frumoase despre eventualul eveniment. Dar nu a fost să fie.
Mihai Bătrănu s-a născut la 3 iulie 1954 în satul Cernoleuca, la nordul Moldovei. Cariera și-o începe în anul 1973 în calitate de acordeonist al tarafului „Doina Moldovei” din satul Tîrnova, raionul Dondușeni. Tot aici este conducătorul unei formații de amatori. Face studii muzicale la Școala De Cultură din orașul Soroca, clasa de acordeon. Absolvește apoi Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu”, actualmente Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, specialitatea acordeon. Apoi vine la „Veselia”, orchestră de muzică populară din Chișinău unde activează în anii 1974-1975 ca acordeonist.
Observat imediat ca un talentat muzician, este invitat în 1975 în orchestra de muzică populară „Folclor” a Radioteleviziunii Naționale. A înregistrat la Radioul Național circa 50 de lucrări de muzică populară instrumentală. A făcut turnee cu colectivul său, a participat la mai multe concursuri și festivaluri. În anul 1989 devine Laureat al Festivalului Interpreților Instrumentiști de la Moscova. În anul 1995 i s-a conferit titlul onorific de Maestru în Artă al Republicii Moldova.
Se părea că viața și carierea artistică e tot înainte, dar într-o clipă toate s-au oprit. Inclusiv timpul pentru artistul Mihai Bătrânu, nu însă și amintirile despre cel care a fost și rămâne fi acordeonistul Mihai Bătrânu. Școala de Muzică și Artă Plastică din orașul Dondușeni îi poartă numele.