Politic

Experți: După scoaterea Partidului „Șor” în afara legii, ar trebui să fie trase la răspundere anumite persoane din partid

După scoaterea Partidului Șor în afara legii, ar trebui să urmeze și anumite decizii prin care să fie trase la răspundere anumite persoane din partid, care au încălcat legislația Republicii Moldova, declară experții. În același timp, autoritățile din țara noastră, precum și unele partide extraparlamentare salută această decizie și menționează că este una istorică pentru democrația țării.

După declararea neconstituționalității partidului politic „Șor”, reprezentanții formațiunii ar putea migra spre alte partide, susține analistul politic, Ion Tăbârță. El a accentuat că, după scoaterea în afara legii a formațiunii, este nevoie să fie aplicate pedepse pentru persoane concrete care au încălcat legislația.

„A fost o decizie complicată, pentru că dreptul la libera întrunire sau asociere a unui grup politic este unul dintre drepturile democratice fundamentale. Reprezentanții partidului „Șor” se vor regăsi în alt partid sau sub o altă formă juridică politică. Altceva este că de acțiunile de ilegalitate a partidului „Șor” s-au făcut și se fac vinoveți persoane concrete. Trebuie să urmeze și decizii de pedeapsă și pentru acei reprezentanți de partid, care au încălcat legea”, a declarat Ion Tăbârță.

Deputații Partidului Șor din Parlament vor continua să activeze cu statut de independenți, însă fără dreptul de a accede la un alt partid, a comentat la Radio Moldova, expertul în drept constituțional, Nicolae Osmochescu.

„Deputatul nu poate migra în alt partid, în altă fracțiune, rămâne în calitate de independent până la expirarea mandatului. Legea nu are putere retroactivă. Nu putem acuma hotărârea Curții Constituționale să extrapolăm pe ce a fost 3 în ani în urmă”, a precizat expertul în drept constituțional.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, președinta Maia Sandu a precizat că hotărârea Înaltei Curți este una așteptată de societate, pentru că moldovenii își doresc să trăiască într-un stat democratic, unde organizațiile criminale nu sunt protejate, ci împiedicate să captureze statul.

Iar președintele Parlamentului, Igor Grosu, a afirmat că decizia Curții Constituționale este o victorie importantă pentru democrația țării noastre, care ani de zile a fost păgubită de această organizație criminală organizată, aflată în slujba Kremlinului. Igor Grosu a mai precizat că finanțarea partidelor din bani furați de la cetățeni va fi sancționată dur.

Totodată, în opinia președintelui Platformei DA, Dinu Plîngău, această hotărâre este previzibilă, însă întârziată, întrucât Șor și-ar fi înregistrat un alt partid, alcătuit din transfugi socialiști. Liderul Platformei DA a sugerat Parlamentului să adopte un cadru normativ prin care să impună restricții membrilor partidului dizolvat, în ceea ce privește ocuparea funcțiilor elective pentru un anumit termen în viitor.

S-au expus pe marginea deciziei Curții Constituționale și Partidul Socialiștilor și cel al Comuniștilor, care au condamnat scoaterea Partidului „ȘOR” în afara legii. Potrivit socialiștilor, acesta ar fi un precedent periculos, cu urmări grave pentru sistemul politic al Republicii Moldova. La rândul lor, comuniștii au calificat decizia drept ilegală, motivată politic și care aduce daune ireparabile democrației pluripartide a Republicii Moldova.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult