Revista presei: Decizia Curții Constituționale, ce urmează după ce Partidul „ȘOR” a fost declarat neconstituțional
Presa comentează pe larg decizia Curții Constituționale și ce urmează după ce Partidul Politic „ȘOR” a fost declarat neconstituțional. Alla Ceapai trece în revistă, pe scurt, câteva dintre comentariile relevante.
Decizia de declarare a unui partid neconstituțional este unica în Europa, nu doar în Republica Moldova, a remarcat la ProTV Chișinău, fotul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase. Pe termen scurt, soluția este supralicitată, întrucât, în linii mari, nu s-a întâmplat mare lucru, deputații își păstrează mandatele. Iar interdicțiile aplicate deputaților de a se afilia altor fracțiuni și anularea listei supleanților sunt discutabile și cele mai problematice din decizia Curții, pentru că nu există precedente în care o Curte Constituțională să aplice asemenea sancțiuni, care nu sunt prevăzute în legislație, precizează Tănase. Potrivit lui, cele mai curioase sunt efectele pe termen lung ale acestei decizii. În cazul în care se schimbă situația politică acest precedent riscă să fie folosit într-o formă absolut diferită decât actuala, împotriva altor formațiuni.
Partidul politic „Șor” putea fi lichidat și prin procedură penală, a declarat șefa procuraturii anticorupție Veronica Dragalin, într-o emisiune la TVR Moldova, precizând că procurorii au acumulat suficiente probe, iar dosarul în care sunt vizate atât formațiunea, cât și Marina Tauber urmează să fie transmis în judecată. Până la urmă Curtea Constituțională a ajuns la un rezultat pe care procuratura tot urma prin procedura penală, a explicat Dragalin, amintind că Procuratura Anticorupție a sesizat Curtea Constituțională cu privire la probele acumulate în parcursul investigații, dar că nu a participat în acest proces.
Declararea neconstituționalității Partidului „Șor” creează un precedent pentru justiția din Republica Moldova care va însemna că și alte formațiuni politice, cu asemenea încălcări invocate în sesizarea Guvernului, vor trebui să fie scoase în afara legii explică, într-un interviu pentru hotnews.ro, expertul în drept constituțional Alexandru Arseni. El subliniază că deputații aleși pe listele acestei formațiuni, dar și primarii și consilierii locali nu-și pierd mandatele, pentru că, potrivit Constituției, odată ce sunt alese, persoanele în funcțiile respective nu mai reprezintă vreo formațiune politică, ci alegătorii.
Este o hotărâre „foarte bine argumentată și poziționată și din punct juridic, și politic”, afirmă expertul în drept constituțional Nicolae Osmochescu, citat de JurnalTV.md. Decizia Curții Constituționale era una așteptată, așa cum absolut toate criteriile pentru interzicerea unui partid au fost întrunite, între care numărul de încălcări relativ mari, inclusiv în campaniile electorale, finanțarea partidului de către un grup criminal organizat, punerea acestui partid pe lista sancțiunilor internaționale, precizează președintele Centrului de Resurse Juridice, Ilie Chirtoacă. Hotărârea Curții este și un mesaj puternic către întreaga societate - coruperea sistemică a alegătorilor nu este admisibilă, nu este legitimă de a face concurență politică, afirmă expertul WatchDog, Valeriu Pașa, care admite că membrii Partidului Șor, se vor reactiva în viața politică sub o altă formulă, având deja un partid resuscitat recent, partidul „Renaștere”, care promovează mesaje pro-ruse și antieuropene.
Decizia Curții Constituționale stârnește nedumerire și multiple semne de întrebare, a afirmat analistul politic Corneliu Ciurea în cadrul unei emisiuni la JurnalTV. Potrivit lui, faptul că deputații partidului Șor vor deveni independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni parlamentare, încalcă dreptul fundamental la libera asociere, iar decizia Curții de nu va valida niciun mandat care este sau devine vacant încalcă și dreptul la ocuparea unei funcții. Concluzia analistului este că, per ansamblu, decizia ar fi insuficient argumentată, iar cei trei judecători ai Înaltei Curți care au luat-o ar fi fost influențați politic, acuzație respinsă de deputatul majorității, Vasile Grădinaru.
Radio Moldova îl citează pe analistul politic Ion Tăbîrță spunând că după decizia Curții Constituționale de scoatere în afara legii a Partidului „Șor” ar trebui să urmeze și anumite decizii prin care să fie trase la răspundere anumite persoane din partid, care au încălcat legislația Republicii Moldova. De acțiunile de ilegalitate a formațiunii s-au făcut și se fac vinovate persoane concrete, subliniază analistul, precizând că acestea vor încerca cu certitudine să se regăsească în alt partid sau sub o altă formă juridică politică.
Tribuna.md publică comentariul fostului ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco, cel care a inițiat procesul de scoatere în afara legii a Partidului Șor. Potrivit lui, toți actorii politici, care primesc sau, eventual, se gândesc să primească bani negri, indiferent de unde ar veni ei, trebuie să rețină două lucruri: finanțarea transparentă a partidului și a campaniilor electorale este deja un principiu de rang constituțional. Finanțarea de către un stat străin a unui partid politic este inacceptabilă și, deci, sancționabilă, pentru că asta afectează atât principiile statului de drept, cât și pluralismul politic, suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova. Litvinenco mai precizează că autoritățile trebuie să întreprindă măsurile necesare pentru a implementa efectiv hotărârea Curții și să nu permită eludarea ei.
Un alt fost ministru al Justiției Fadei Nagacevschi, citat de unimedia.info, formulează o serie de critici la adresa guvernării PAS acuzând-o, inclusiv, că ar fi făcut jocul Partidului „Șor” oferindu-i șansa să dispară fără a fi tras la răspundere penală, la fel și membrilor partidului urmăriți penal pentru finanțarea ilegală a formațiunii – să scape de pedeapsă, iar mai multor persoane suspecte –șansa să revină în politică reabilitate sub sigla altui partid. „Ați adus un grav deserviciu de imagine țării și ați consolidat convingerea că suntem un „stat capturat” de un regim analfabet-dictatorial care a venit la putere pe cale democratică, dar pentru a se menține la putere, disperați fiind, distrug democrația și instaurează dictatura”, spune Nagacevschi.
TV8.md îl citează pe liderul Platformei „Demnitate și Adevăr”, Dinu Plîngău, care salută decizia Curții Constituționale, dar, în același timp, sugerează Parlamentului să adopte un cadru normativ prin care să fie impuse restricții membrilor partidului dizolvat, în ceea ce privește ocuparea funcțiilor elective pentru un anumit termen în viitor. Politicianul își argumentează sugestia invocând că Șor și-a înregistrat deja un alt partid compus din transfugi socialiști. Potrivit lui Plîngău, modelul ar putea fi similar celui aplicat primarilor, care au restricții de a ocupa anumite funcții pentru un termen de 3 ani în urma constatărilor făcute de către Agenția Națională de Integritate.