Social

Ziua Internațională a Muzicii Europene

Din anul 1985, în plin solistițiu de vară, în peste 700 de orașe din 120 de țări se sărbătorește Ziua Internațională a Muzicii Europene. Pe toate meridianele lumii se cântă gratis și se promovează toate genurile de muzică.

Ziua europeană a muzicii este marcată la 21 iunie. Celebrată în Franța încă din 1982, ziua muzicii a devenit o sărbătoare europeană începând din anul 1985, pentru ca mai apoi să fie îmbrățișată și de state de pe alte continente. Cu acest prilej, sunt promovate toate genurile muzicale, dar și variatele forme de expresivitate muzicală.

Conceptul de sărbătorire a muzicii, pe parcursul unei zile întregi, a fost inițiat de muzicianul american Joel Cohen, care a petrecut două sezoane ca producător de programe de radio muzicale pentru Radioul Național francez.

În octombrie 1981, compozitorul și jurnalistul Maurice Fleuret a devenit director pentru muzică și dans în cadrul Ministerului Culturii condus de Jack Lang și a aplicat ideile sale în practica muzicală, dând un impuls apariției unui nou festival de muzică. Astfel, prima ediție a „Fete de la Musique”, a fost organizată la 21 iunie 1982, ziua simbolică a solstițiului de vară, cea mai lungă zi a anului în emisfera nordică, și a urmărit să reunească în stradă cât mai mulți muzicieni. Anul următor, Ziua Muzicii a adunat peste 200 mii de artiști amatori și profesioniști în spații publice — piețe, străzi, parcuri, săli de concert — prezentând spectacole organizate cu sprijinul autorităților.

Ziua Internațională a Muzicii Europene este sărbătorită în sute de orașe din aproximativ 120 de țări, printre care Germania, Italia, Grecia, Rusia, Australia, Peru, Brazilia, Ecuador, Mexic, Canada, Statele Unite ale Americii, Japonia. În această zi au loc evenimente cu muzică variată — de la clasică la jazz, hip-hop, rock, dance, cu accesul liber al publicului. Autoritățile publice au sarcina de a permite perturbarea liniștii prin muzică, mijloacele de transport organizează rute speciale cu un bilet valabil toată ziua, având în traseu principalele puncte în care sunt organizate evenimente, iar oficiile poștale scot ediții speciale de timbre sau plicuri pentru această zi.

Ziua Muzicii este purtătoarea noilor tendințe muzicale: renașterea muzicii tradiționale, dezvoltarea corurilor, apariția rapului, a stilului tehno, a muzicii urbane etc. Artiști solo, trupe, orchestre, coruri și diferiți DJ susțin concerte gratuite în această zi. În 2015, de Ziua Internațională a Muzicii Europene au fost organizate evenimente în 540 de orașe din lume, dintre care 300 în Europa, 50 fiind în Germania. Astfel, au fost implicați peste 15 mii de muzicieni, o mie de concerte având loc în întreaga Europă.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult