Politic

Experți: România este aliatul principal în procesul de negocieri de preaderare a țării noastre la Uniunea Europeană

România este aliatul principal al Republicii Moldova, care o ajută în procesul de negocieri de preaderare a țării noastre la Uniunea Europeană, au declarat astăzi mai mulți experți, la o dezbatere de la IPN. Potrivit acestora, autoritățile trebuie să îndeplinească cele 9 condiționalități, pentru ca efortul diplomatic să dea rezultate. Analiștii au mai precizat că procesul de negocieri va fi unul de durată, iar anul 2030 va fi oportun ca Republica Moldova să devină membră cu drepturi depline a UE.

Toate țările din Europa Centrală și de Est, care au aspirat să se integreze în Uniunea Europeană, au beneficiat de sprijinul ferm al unui stat lider din blocul comunitar, care a contribuit semnificativ la realizarea aderării pe deplin a acestei țări, a menționat directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al Universității de Stat din Moldova, Victor Juc, în cadrul unei dezbateri la IPN. Potrivit acestuia, până acum, dar și în viitor, Republica Moldova va miza pe sprijinul României în procesul său de integrare la UE.

„Este foarte important ca un stat din Uniunea Europeană să țină mereu pe agenda UE, probleme referitor la un stat candidat. Desigur, că acum pentru diplomația Republicii Moldova este foarte important ca să consolideze acel dialog pe care l-a avut pe platforma Summit-ului. În același timp, autoritățile Republicii Moldova trebuie să îndeplinească cele 9 condiționalități pentru ca eforturile diplomației să dea roade“, а declarat Victor Juc.

Summitul Comunității Politice Europene, desfășurat la Bulboaca, a fost o oportunitate unică pentru a convinge țările sceptice din Uniunea Europeană cu privire la extinderea blocului comunitar, a afirmat fostul vicepremier pentru reintegrare al Republicii Moldova, Vlad Kulminski. În opinia acestuia, decizia de a începe negocierile de aderare cu UE va fi luată în acest an.

„Faptul că acest Summit a avut lo în Republica ne va ajuta foarte mult să convingem pe țările care sunt mai sceptice cu privire la extinderea UE, țările scandinave în primul rând, că Republica Moldova este o țară europeană. Am văzut că Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene deja a început diplomația bilaterală cu aceste țări“, a menționat Vlad Kulminski.

În același timp, analiștii au adăugat, că procesul de negocieri a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, va fi unul de durată și depinde de rezultatele pe care Chișinăul le va obține în îndeplinirea celor 9 condiționalități.

Amintim că, anterior, Șeful Delegației UE în Republica Moldova, Janis Mazeiks, a declarat la emisiunea „La 360 de grade“, de la postul nostru de radio, că este greu de anticipat dacă Uniunea Europeană va iniția negocierile de aderare cu Republica Moldova în acest an. Potrivit oficialului, primul test va avea loc în luna octombrie, atunci când Comisia Europeană va realiza un raport asupra progresului înregistrat de țara noastră în implementarea reformelor. Decizia finală va fi luată de Consiliul European, în decembrie 2023.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult