Revista presei: Protestul agricultorilor; Viitoarea Curte Anticorupție
Protestul agricultorilor, viitoarea Curte Anticorupție și Pachetul III Energetic al UE sunt câteva dintre subiectele de actualitate în presă și pe care le trece în revistă Alla Ceapai.
Editorialistul Gazetei de Chișinău Mircea V. Ciobanu scrie, cu referire la protestul agricultorilor, că nu mai e vorba de dispute și confruntări pe terenul problemelor, totul e pe câmpul politic al ultimaturilor. Toate depind de scopurile protestatarilor și ale celor de la guvernare. Dacă se vor căuta, împreună, soluții, e una; dacă se va face politică pe acest caz, e cu totul alta. Și consecințele, în ultimul caz, vor fi triste, și pentru agricultori, și pentru guvernanți, notează autorul, precizând că protestul își are justificare în măsură în care există restanțe neachitate față de sistemul agricol și că soluția ar fi tot aici, doar că bugetul nu permite și intrăm într-un cerc vicios. Oricât de mare ar fi presiunea tractoriștilor din piață, scopul nu e satisfacerea de moment a cerințelor acestora, ci durabilitatea sectorului agrar autohton care necesită reforme.
Viitoarea Curte Anticorupție, crearea căreia a fost propusă de șefa statului Maia Sandu, ar putea fi „populată de o combinație de judecători străini și non-magistrați moldoveni”. Alte soluții nu prea sunt pentru a asigura viitoarea instanță cu magistrați, precizează într-un podcast la Europa Liberă Victor Munteanu, consilierul pe justiție și anticorupție al prim-ministrului și directorul Departamentului Justiție la Institutul de Politici Publice. Implicarea unor magistrați străini e o idee „radicală”, cu plusuri și minusuri, și cu siguranță va fi criticată spune Munteanu, precizând că „magistrații împrumutați” ar urma să fie schimbați treptat cu judecători moldoveni, pe măsură ce aceștia vor trece procedurile de evaluare. „Avem mai bine de 20 de luni în față în care trebuie să marcăm. Dacă nu marcăm, am pierdut totul, pentru că nici un fel de integrare europeană nu este posibilă fără succese reale în reforma justiției și fără dosare real soluționate”, concluzionează Victor Munteanu.
Radio Chișinău îl citează pe analistul în energetică Sergiu Tofilat spunând că Gazprom a încercat să folosească dependența Republicii Moldova de gazele rusești pentru a obstrucționa alți furnizori de gaze să intre pe piață și pentru a tergiversa implementarea Pachetului III Energetic al UE, care presupune separarea serviciilor de transport, distribuție și furnizare a gazelor. Potrivit expertului, concernul rus refuză din rea voință să certifice și să încheie procedurile de transfer al conductelor de la Moldovagaz al cărei acționar majoritar este către Moldovatransgaz. „Lucrurile sunt foarte simple. Orice om care are gândire critică, cunoaște că gazul este un instrument politic de șantaj folosit de Kremlin”, precizează Tofilat.
Newsmaker.md anunță la același subiect că Gazprom poate rămâne fără pârghii în Republica Moldova și că Pachetul III Energetic va fi implementat până în septembrie. Moldovatransgaz urmează să se separe definitiv de Moldovagaz până în data de 10 septembrie, în caz contrar, conform unei legi adoptată încă în 2022, compania ar putea pierde dreptul de a gestiona sistemul de transport al gazelor. În articol este citat ministrul energiei Victor Parlicov spunând că dacă Gazprom se va opune în continuare și nu va certifica în regim de urgență Moldovatransgaz, până pe 10 septembrie, atunci, conform legii, ANRE va numi alt operator care va asigura funcționarea sistemului de transport și va administra activele. Parlicov sugerează că acesta ar putea fi compania Vestmoldtransgaz, care administrează gazoductul Iași-Chișinău-Ungheni și că aceasta va fi soluția cea mai optimă. „Consider că „Gazprom” nu va întreprinde nimic în timpul apropiat. „Gazprom” lucrează în baza celui de-al treilea pachet în toată Europa, dar cred că în Moldova nu vrea din principiu să lucreze în baza acestuia. Dar există un protocol, legi, cerințele directivei europene”, adaugă ministrul Energiei.
Valeriu Saharneanu notează în Literatura și Arta că odată ce a pus mâna pe autonomia găgăuză, „criminalul” Șor va încerca să o transforme într-o enclavă agresivă de tipul, cel puțin, a celei de la Tiraspol, iar dizolvarea partidului său nu-l va opri, ci dimpotrivă îl va înverșuna și mai tare. Sarcina pusă de Kremlin în fața lui este să deschidă un front de destabilizare în sudul Republicii Moldova, notează jurnalistul, precizând că tulburând apele în regiune, fugarul va încerca să schimbe planurile Uniunii Europene față de Republica Moldova și să o înfunde din nou pe linia moartă a unei gări geopolitice uitate de lume. La rândul lor, autoritățile Republicii Moldova vor trebui să dea dovadă de caracter și de profesionalism ca să curme diversiunea înainte ca infractorul să reușească să dea foc casei.
Istoricul Anatol Țăranu scrie, într-un articol de opinie pe ipn.md, că angajarea Rusiei imperiale într-un război de agresiune împotriva Ucrainei a rescris cardinal stereotipurile de gândire și de organizare a practicilor relațiilor interstatale. Poporul român de pe ambele maluri ale Prutului se situează astăzi în fața unor noi oportunități de restabilire a unității naționale. Cea ce părea imposibil ieri, astăzi devine caz de oportunitate, notează istoricul, precizând că, astăzi, românii de pe ambele maluri ale Prutului au nevoie de o clasă politică vizionară, care să valorifice fereastra de oportunitate ce se va deschide pentru restabilirea unității românești după înfrângerea Rusiei în războiul din Ucraina.
Observatorul de Nord informează că lucrările de reparație a Gimnaziului din satul Izvoare, raionul Florești, în cadrul proiectului „Satul European”, sunt pe ultima sută de metri. Cei peste 100 de elevi urmând să beneficieze de condiții mai bune de instruire, după renovarea clădirii principale și renovarea capitală a cantinei, care a fost izolată termic. Sperăm că, odată cu îmbunătățirea condițiilor, mai mulți copii din alte sate vor alege să se alăture gimnaziului nostru, spune directoarea instituției Ludmila Nestor. Ea precizează că o problemă majoră rămâne a fi personalul școlar. Cadrele didactice existente sunt în vârstă și este dificil să se găsească tineri care să dorească să lucreze. În prezent, cinci cadre didactice fac naveta din satele vecine.