Fraudarea fondurilor europene va costa scump: amenzi de până la 3.000.000 de lei și închisoare până la 10 ani
Cei care folosesc fondurile europene în alte scopuri decât cele prevăzute vor plăti scump. Amenzi usturătoare, de până la 3.000.000 de lei, și pedepse cu închisoarea de până la 10 ani sunt doar câteva dintre sancțiunile prevăzute de un nou proiect de lege menit să combată fraudele împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.
Ce sancțiuni sunt prevăzute?
Persoane fizice: Amenzile vor fi cuprinse între 150.000 și 550.000 de lei, iar pedeapsa cu închisoarea poate ajunge până la 3 ani.
Persoane juridice: Sancțiunile includ amenzi între 250.000 și 1.000.000 de lei. În cazurile grave, persoanele juridice pot fi și lichidate.
Funcționari publici sau grupuri criminale organizate: Dacă infracțiunile sunt săvârșite de funcționari publici sau de grupuri criminale organizate, amenzile pot varia între 250.000 și 3.000.000 de lei, iar pedeapsa cu închisoarea poate ajunge până la 10 ani.
În plus, cei găsiți vinovați pot fi privați de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a desfășura anumite activități pe o perioadă de până la 7 ani.
Când este considerată fapta gravă?
Proiectul de lege clasifică drept agravante utilizarea resurselor externe în proporții mari sau deosebit de mari, precum și implicarea funcționarilor publici, a persoanelor cu funcții de răspundere sau a grupurilor criminale organizate. De asemenea, diminuarea resurselor bugetului Uniunii Europene prin utilizarea de documente false, incomplete sau incorecte este considerată o infracțiune gravă.
Cum se aliniază Moldova la legislația europeană?
Proiectul transpune în legislația națională Directiva (UE) 2017/1371 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. Acesta vine ca parte a angajamentelor Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană, având scopul de a întări protecția intereselor financiare ale Uniunii.
Proiectul de lege urmează să fie aprobat de Guvern pe 15 ianuarie, înainte de a fi transmis spre examinare și adoptare Parlamentului.