Politic

Republica Moldova, un an de la obținerea statutului de țară candidată pentru aderarea la UE

La un an de la obținerea statutului de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, Republica Moldova a avansat pe îndeplinirea celor nouă condiționalități formulate de Comisia Europeană în iunie anul trecut și se află la un nivel destul de bun de implementare a acestora, susțin experții. În opinia lor, toate angajamentele ar putea fi îndeplinite în lunile iulie-august, astfel încât țara noastră să obțină o decizie favorabilă din partea statelor membre ale Uniunii Europene și în acest an să fie deschise negocierile de aderare.

Conform celor mai recente evaluări, din cele nouă condiționalități, formulate de Comisia Europeană, trei dintre ele au fost îndeplinite în totalitate, iar pe marginea celorlalte și astăzi se înregistrează progrese importante, a afirmat într-un interviu pentru Radio Moldova, expertul Mihai Mogîldea. Potrivit acestuia, este nevoie de finalizarea procesului de reformare a instituțiilor importante în lupta cu corupția și finalizarea procesului de prevetting.

Totodată, există așteptări legate de implementarea reformei administrației publice. În opinia expertului, situația este una pozitivă, iar miza este ca până în luna august, toate recomandările să fie integral îndeplinite.

„Ar mai fi câteva lucruri de pus la punct, în special este vorba de reforma justiției și lupta împotriva corupției. Pe dimensiunea luptei împotriva corupției, inclusiv Uniunea Europeană a subliniat necesitatea numirii unui procuror general cu mandat deplin. Totodată există unele așteptări legate de gestionarea finanțelor publice, în special de transparența achizițiilor și a tranzacțiilor efectuate de companiile de stat. La aceste capitole Guvernul încă mai are de lucru, dar per total situația este una pozitivă. Sperăm noi ca până în luna iulie, august toate cele nouă condiții și toate acțiunile care reies din aceste condiții să fie îndeplinite în totalitate”, a explicat expertul.

Mihai Mogîldea mai spune că paradigma Uniunii Europene în raport cu Republica Moldova s-a schimbat la 180 de grade.

Ministerul de Externe precizează că în domeniul justiției a fost finalizată procedura de formare a unui nou Consiliul Superior al Magistraturii. Totodată, în ceea ce privește lupta cu corupția, mai multe state europene au impus sancțiuni oligarhilor din țara noastră, iar un deputat a fost condamnat definitiv pentru acțiuni de mare corupție.

Pe altă dimensiune inclusă în recomandările Comisiei a fost modificat Codul Electoral conform standardelor internaționale. Pe dimensiunea dezoligarhizării, s-a reușit revenirea Aeroportului Internațional Chișinău în gestiunea statului. În domeniul consolidării luptei împotriva criminalității organizate, a fost lansată misiunea civilă a Uniunii Europene și a fost sporită prezența ofițerilor FRONTEX, de rând cu înființarea Hub-ului de securitate la Chișinău.

Amintim că țara noastră alături de Ucraina a primit statutul de țară candidată pentru aderare la data de 23 iunie 2022. Pentru începerea negocierilor propriu-zise pentru aderarea la comunitatea europeană este nevoie de îndeplinirea celor 9 condiționalități formulate de Comisia Europeană. Patru dintre ele țin de reforma justiției, iar celelalte se referă la lupta împotriva corupției, lupta împotriva crimei organizate, precum și la fortificarea capacităților administrative de aderare la UE.

Primul raport privind progresele obținute a fost prezentat la Bruxelles în luna aprilie. Raportul final va fi elaborat în lunile următoare, iar autoritățile speră ca până la sfârșitul acestui an, țările blocului comunitar să aprobe deschiderea negocierile de aderare.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult