Nu se vor admite tergiversări în repetate rânduri. Cauzele penale de rezonanță vor fi examinate într-un termen restrâns
Cauzele penale care vizează infracțiunile de mare corupție vor fi examinate în mod prioritar și într-un termen mai restrâns, potrivit modificărilor propuse la Codul de procedură penală și Codul contravențional, aprobate în prima lectură de Parlament. Deputații susțin că măsurile vor eficientiza procesul penal și vor asigura rezultatele concrete de condamnare pe dosarele de rezonanță, pe care le așteaptă cetățenii.
Potrivit modificărilor, procesul penal va deveni mai eficient, iar judecarea cauzelor se va desfășura cu mai puține tergiversări. În același timp, termenul de examinare a sesizărilor și a plângerilor depuse în instanțele de judecată va fi extins de la 30 la 45 de zile.
În timpul prezentării proiectului, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Oleg Reidman a afirmat că simplificarea și urgentarea procedurilor penale nu se realizează pentru încadrarea în termen, ci pentru acumularea probelor concludente, care să stabilească adevărul și dreptatea pentru o decizie corectă.
„Nici o anchetă judiciară, nici o altă anchetă nu este menită să respecte un termen limită. Ea are ca scop stabilirea unei soluții echitabile între victimă și pătimit. Cine totuși, va avea dreptul să vadă dosarul cauzei? Victima sau pătimitul? Nu există o contradicție cu faptul că se dorește urgentarea cazului?”.
Examinarea dosarelor penale de rezonanță durează mult timp, iar acest lucru nu mai poate fi tolerat, a remarcat deputatul PAS, Radu Marian.
La rândul său, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a menționat că aceste cauze nu obțin o finalitate în timp redus, pentru că nu există o responsabilitate din partea tuturor participanților la proces. Potrivit ei, datorită modificărilor efectuate nu vor mai fi admise tergiversări în repetate rânduri.
„Proiectul de lege mai prevede un acord de cooperare dintre învinuit și instituția de drept. Prin urmare, persoanele care își recunosc vina și doresc să coopereze cu ancheta vor avea posibilitatea de a negocia categoria de pedeapsă precum și forma de executare. Această procedură se va aplica doar procuraturilor specializate (PA și PCCOCS), pentru a combate corupția și crima organizată”.
Amintim că dosarele de corupție mare și corupție din domeniul justiției ar putea fi examinate de Curtea Anticorupție, o nouă instanță care urmează să fie creată, potrivit unui concept supus dezbaterilor de către instituția prezidențială. Curtea Anticorupție ar urma să fie funcțională până la sfârșitul lunii iunie.