Numărul de locuri bugetare pentru programele destinate învățământului dual vor crește cu 10 la sută anul viitor
Numărul de locuri bugetare pentru programele destinate învățământului dual pentru anul viitor vor crește cu 10 la sută, comparativ cu oferta din acest an, anunță Ministerul Educației și Cercetării. Prin această formă de învățământ elevii beneficiază atât de bursă, cât și de salariu, își pot găsi mai ușor un loc de muncă și contribuie la dezvoltarea economică a țării. Tinerii aleg să studieze la programele de formare profesională prin învățământ dual ca să acumuleze mai multă experiență.
În cadrul învățământului dual, Eduard Melnic a ales să studieze o meserie din domeniul industriei alimentare. El activează într-o companie prelucrătoare de mezeluri și spune că aceasta îi oferă mai multe oportunități, care contribuie la formarea sa profesională.
„Am ales această profesie deoarece este una solicitată, interesantă și bine plătită. Îmi place să prelucrez carnea, să văd produsul finit și să mă simt util. Școala îmi oferă cazare, alimentare, muncind acumulez experiență, iar întreprinderea îmi oferă și un salariu, independența financiară îmi oferă mai multe posibilități. Sunt convins că voi fi un specialist bun și voi munci la o întreprindere renumită. Îmi place să fiu prelucrător de mezeluri. Eu învăț, muncesc și câștig”, a menționat Eduard Melnic.
În învățământul profesional tehnic pentru anul de studii 2023-2024 sunt prevăzute peste 1500 de locuri bugetare pentru studenții și elevii care participă la învățământul dual, în creștere cu peste 10 la sută față de anul trecut, afirmă ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală.
Potrivit acestuia, învățământul dual oferă posibilități tinerilor să obțină mai rapid un loc de muncă și, totodată, să acumuleze experiență profesională.
„Pentru a racorda oferta educațională la cerințele pieței muncii, Ministerul Educației și Cercetării dezvoltă în continuare învățământul profesional tehnic prin forma de instruire-învățământ dual. Începând cu acest an, avem implementat și mecanismul de compensare a cheltuielilor pentru agenții economici. Ne dorim și în continuare să angajăm în această activitate cât mai mulți agenți economici, astfel încât fiecare dintre companii să primească resursa umană bine pregătită, iar elevii prin această formă de învățământ beneficiază atât de bursă din partea instituției, cât și de salariu de la compania care este implicată în proces”, a declarat Anatolie Topală.
În Republica Moldova învățământul dual este implementat din anul 2014. Această formă de studii presupune realizarea lecțiilor teoretice în instituțiile de învățământ și desfășurarea stagiului de practică plătit în companiile partenere. Rata de angajare a absolvenților programelor de formare profesională prin intermediul sistemului dual este de peste 70 la sută.