Social

Revista presei: Ce înseamnă amalgamarea voluntară a localităților, crearea unui nou bloc politic și revolta mercenarilor Wagner

Anunțul despre crearea blocului politic „Șansă, Obligații, Realizări”, pe scurt, Ș.O.R., și revolta mercenarilor Wagner sunt printre cele mai comentate subiecte în presa națională, așa cum aflăm din revista presei pregătită de Alla Ceapai.

Blocul Ș.O.R. este doar o entitate politică, nu și juridică, titrează Europa Liberă, citându-l pe fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, care precizează că legislația reglementează doar activitatea partidelor politice, nu și a așa-numitelor „blocuri politice”. Crearea unei asemenea entități politice îi va permite lui Ilan Șor să „transfere imaginea publică” de la un partid declarat ilegal și asociat cu fraude la o altă entitate formată din partide politice care nu au o afiliere formală cu Partidul Șor, spune Tănase, care admite că, în ajunul alegerilor din toamnă, ar putea apărea un bloc electoral cu nume similar. Șeful serviciului de presă a CEC, Corneliu Pasat, precizează și el că nouă entitate anunțată de Șor nu poate fi nicidecum una juridică întrucât în legislația nu există termenul de bloc politic, ci doar electoral, care poate fi înregistrat înainte de alegeri.

ProTV citează responsabili de la ministerul de Justiție cu precizarea că o eventuală inițiativă de înregistrare a respectivei entități ca bloc electoral ar urma să fie examinată minuțios de CEC întrucât legea prevede clar că nu pot fi preluate denumiri ce creează confuzie, similitudini și duc în eroare alegătorii. ProTV îi citează și pe analiștii politici Valeriu Pașa și Andrei Curararu care observă că cele două partidele („Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei” și „Ai Noștri”) despre care Ilan Șor a anunțat că fac parte din blocul politic „Șansă, Obligații, Realizări” au fost create în precedenții doi ani de persoane din anturajul fugarului Șor și care ar avea legături strânse cu Rusia. Analiștii pun la îndoială că entitatea va fi înregistrată pentru că este în mod absolut o eludare a hotărârii Curții Constituționale.

Formarea blocului politic de către fugarul Ilan Șor este o sfidare a Curții Constituționale, care a dispus recent scoaterea Partidului Șor în afara legii, consideră expertul în drept constituțional, Alexandru Arseni, citat de TV8.md. „Prevederile hotărârii emise de Curtea Constituțională conțin criterii de reevaluare a partidelor înregistrate, precum și condiții pentru a înregistra o nouă formațiune. În caz că nu se încadrează, formațiunea sau blocul nu va fi înregistrat”, precizează expertul.

Accent TV îl citează pe sociologul Ian Lisnevschi spunând că înființarea blocului Ș.O.R. este „o posibilitate de a uni opoziția”, iar societatea așteaptă acest lucru. Potrivit lui, 40% din societate așteaptă o ofertă nouă, clară din partea politicii, inclusiv din partea partidului ȘOR care a fost principalul oponent al Partidul PAS, după ce Partidul Socialiștilor a devenit pasiv, iar celelalte partide practic nici nu se văd. „Societatea așteaptă din partea politicienilor ca opoziția să se unească”, insistă Lisnevschi.

Editorialistul Ziarului Național Nicolae Negru notează, în contextul așa zisei rebeliuni a lui Progojin, că în pofida tuturor încercărilor de a proteja reputația președintelui rus, de a-i salva autoritatea în Rusia și în afara ei, nimbul de glorie și măreție a lui Putin a dispărut. Deși nu au durat decât o noapte și o zi, acțiunile lui Prigojin și ale mercenarilor săi au fost atât de sfidătoare, de umilitoare pentru Putin și regimul său, încât e greu de presupus că ele au fost discutate și convenite în prealabil cu el, ba dimpotrivă, Putin a părut luat prin surprindere. Rebeliunea nu a fost înăbușită, e doar pusă pe pauză, așa că evenimentele decisive mai urmează, anticipează Negru.

Ziua rebeliunii bucătarului lui Putin va intra neîndoielnic în istorie, notează Victor Pelin în articolul său de opinie pe ipn.md în care insistă că recentele evenimente din Rusia trebuie să fie studiate foarte minuțios de conducerea Republicii Moldova și de către cetățenii acesteia. În primul rând, trebuie combătute prin toate metodele eforturile partidelor politice pro-rusești și a mass-media care le susțin narativele potrivit cărora Republica Moldova n-ar trebuie să-și consolideze forțele armate și dotarea acestora cu echipamente și armament performant oferit de partenerii Occidentali. Consolidarea forțelor armate, a capacității de apărarea și de asigurare a securității, combaterea propagandei rusești, rămân a fi sarcini actuale, extrem de importante, care trebuie realizate cu responsabilitate.

Editorialistul portalului deschide.md Iulian Chifu notează că episodul Evghenii Prigojin, partener de afaceri și de crime al lui Putin, a expus flagrant slăbiciunile și greșelile statului rus, a prăbușit prestigiul lui Putin, care a dovedit frică, slăbiciune, incapacitate de gestionare a unei crize reale, dimpreună cu întregul său sistem de putere. Pentru Vladimir Putin a început sfârșitul. El și-a încheiat viața politică relevantă în Rusia, iar elita din jurul său a decis deja să-l elimine, să-l înlocuiască. Cât va dura bătălia pentru succesiune? ce rol va mai păstra Putin și cât timp? Sunt chestiuni de stabilit. Cert este că Rusia lui Putin se prăbușește prin implozia puterii ca-n orice regim autoritar, mai nou totalitar, ale cărui slăbiciuni sunt puternice dar ascunse sub faldurile propagandei până când un declanșator minor determină sfârșitul, notează, între altele, Iulian Chifu.

Amalgamarea voluntară a localităților mici nu înseamnă dispariția lor și nici a instituțiilor de învățământ sau a centrelor culturale, informează TV Nord într-un reportaj de la consultările publice dintre reprezentanții guvernului și primarii din nordul țării pe marginea proiectul de lege privind amalgamarea, votat în prima lectură. Majoritatea reprezentanților administrației publice locale, prezenți la consultări, au susținut reforma spunând că amalgamarea este unica cale de progres pentru localitățile din Republica Moldova, întrucât va duce la îmbunătățirea serviciilor publice prestate cetățenilor. Președinta Comisiei parlamentare administrație publică și dezvoltare regională, Larisa Voloh, a precizat că Guvernul încă urmează să elaboreze metodologia, iar campania electorală pentru alegerile locale generale din toamnă va avea loc în actuala formulă de organizare administrativ teritorială.

Citește mai mult