Social

Revista presei internaționale: Ecourile puciului eșuat organizat de Evgheni Prigojin

Ecourile puciului eșuat organizat de Evgheni Prigojin se regăsesc în continuare în paginile marilor publicații. Presa internațională se mai arată interesată de riscurile tensiunilor între state pentru dezvoltarea terorismului, dar și de lecțiile pe care le oferă victoria premierului grec. Detalii, din revista presei internaționale, pregătită de Mariana Colun.

Impactul rebeliunii lui Evgheni Prigojin, cea mai serioasă provocare la adresa regimului condus de Vladimir Putin de 23 de ani încoace, se resimte în spațiul public și în rândul elitelor de la Moscova, care se întreabă dacă nu cumva președintele a pierdut, cel puțin pentru un moment, controlul țării, scrie Washington Post. Prin urmare, unii oameni din elita politică și economică a Rusiei se întreabă dacă liderul de la Kremlin își poate reveni din această criză. Unii au sugerat chiar că ar putea fi în curs de desfășurare o căutare a succesorului președintelui, titrează cotidianul american.

Emily Ferris, cercetător la Royal United Services Institute, un important grup de cercetare în domeniul securității și politicii externe cu sediul la Londra, într-un comentariu pentru Politico, anticipează că următorul lider rus va fi „un substituent care seamănă mult cu Putin, care are experiență în serviciile de securitate și este capabil să controleze oligarhii.

Comentatorii DW observă că după încheierea așa-numitei insurecții militare a grupului Wagner, întrebarea principală - soarta ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, - rămâne fără răspuns. Jurnaliștii încearcă să afle ce înseamnă tăcerea președintelui Putin vizavi de Șoigu și cum va afecta acest lucru războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

El pais publică un interviu cu Mark Galeotti, profesor, scriitor britanic și un bun cunoscător al Rusiei contemporane, care consideră că regimul Putin a început să se mănâncă pe sine.

Pentru The Guardian, semnele clare ale vulnerabilității liderului rus trebuie să se traducă într-o și mai mare susținere a Ucrainei. „Trebuie să ne gândim dincolo de a ajuta Kievul să supraviețuiască și să urmărim ca Zelenskiy efectiv să câștige acest război”, titrează cotidianul londonez.

Le Monde publică o investigație în care arată cum și-a întărit Wagner controlul în Republica Centrafricană, în ciuda războiului din Ucraina.

Jurnaliștii Newsweek analizează un raport publicat recent în Jurnalul European de Reglementare a Riscurilor, care arată cum i-ar putea ajuta rivalitatea SUA-China pe teroriști să distrugă umanitatea. Experții consultați de Newsweek au subliniat că tensiunile internaționale distrag atenția liderilor mondiali de la amenințările unor grupuri restrânse, făcând oamenii mai vulnerabili în fața grupărilor teroriste cu aspirații apocaliptice.

Comentatorii New York Times analizează lecțiile desprinse din victoria lui Kyriakos Mitsotakis, liderul partidului conservator Noua Democrație din Grecia, care a depus jurământul pentru un al doilea mandat de prim-ministru. Cea mai importantă lecție este că politicile dure de migrație sunt politici bune, potrivit NYT.

Presa de la București arată cum a ajuns România pe locul doi în UE la incendii de vegetație, cu o climă care o protejează. Jurnaliștii de la PressOne au vorbit cu mai mulți specialiști pentru a înțelege cum România „face concurență” statelor mediteraneene când vine vorba de incendii de vegetație, dar și ce o așteaptă în următorii ani, odată cu schimbarea climei.

Pe final, o știre din domeniul artei. Cea mai recentă lucrare finalizată a lui Gustav Klimt a devenit cea mai valoroasă piesă scoasă vreodată la licitație în Europa, fiind vândută contra sumei de 74 de milioane de lire sterline, echivalentul a 86 de milioane de euro, titrează DW.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult