Doctorul familiei// Hidratarea pe timp de vară
Apa, probabil cea mai utilizată băutură în perioada verii. Aceasta previne deshidratarea și ajută la menținerea temperaturii corpului în limitele normei. Ce fel de apă recomandă spre consum specialiștii în medicină, aflați de la Pavel Cepraga.
Calitatea precară a apei din Republica Moldova impune locuitorii țării să utilizeze tot mai frecvent apa îmbuteliată. Ce apă ar trebui să consumăm pentru a ne hidrata eficient, vă spune Elena Ciobanu, conferențiar universitar, catedra de igienă USMF Nicolae Testemițanu.
„Calitatea apei din fântâni și izvoare lasă de dorit. Ea este poluată cu substanțe organice, nitriți, nitrați, ammoniac, de aceea tot mai mulți oameni recurg la apa îmbuteliată. Pe timp de vară este bine să utilizăm apă potabilă și nu apă carbogazoasă, îndulcită sau cu grad înalt de mineralizare”, afirmă Elena Ciobanu.
Toată apa îmbuteliată corespunde cerințelor sanitaro-igienice și pH-ul este cuprins între 6.5 – 8.5, ceea ce este un pH optim pentru organism. Dacă apa este mai acidă nu se recomandă pentru utilizare. pH-ul reprezintă gradul de aciditate. Un pH mic înseamnă că substanța este acidă, iar unul mare denotă caracterul bazic. pH-ul sângelui este de circa 7.34 ceea ce înseamnă că și apa consumată de noi ar trebui să aibă valori similare ale pH-ului.