Reducerea sărăciei și îmbunătățirea calității vieții, printre acțiunile care se regăsesc în Programul privind îmbătrânirea activă și sănătoasă
Reducerea sărăciei și îmbunătățirea calității vieții persoanelor în etate, extinderea și adaptarea serviciilor educaționale, sunt câteva dintre acțiunile care se regăsesc în Programul privind îmbătrânirea activă și sănătoasă pentru anii 2023-2027, aprobat astăzi de Cabinetul de Miniștri.
Programul prevede implementarea a 38 de inițiative, care se referă, în special, la crearea serviciilor destinate vârstnicilor din localitățile țării, a notat Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.
„Cel puțin 3000 de persoane în vârstă vor fi asigurate cu dispozitive asistive și mijloace ajutătoare tehnice, servicii sociale de bază pentru persoane în vârstă create în 50 de localități, programe și servicii de mobilizare comunitară a vârstnicilor implementate în cel puțin 50 de comunități. Va fi inițiat și implementat programul de suport pentru conectarea și dotarea cu echipamente pentru 25 000 de persoane vârstnice cu venituri reduse. Vor fi dezvoltate abilitățile digitale pentru 5000 de persoane vârstnice”, a declarat Alexei Buzu.
Potrivit datelor Ministerului Muncii și Protecției Sociale, în ultimii șase ani, numărul persoanelor care au atins vârsta de 60 de ani a crescut cu peste patru la sută și se atestă un ritm alert de îmbătrânire a populației. În prezent, oamenii în etate reprezintă circa 24% în Republica Moldova.