Social

7000 de profesori lipsă în școlile din țară. Soluțiile Ministerului Educației pentru a atrage tinerii specialiști

Acoperirea deficitului de cadre didactice și atragerea tinerilor specialiști în școli sunt câteva dintre prioritățile pe care și le-a propus în acest an Ministerul Educației și Cercetării. Potrivit instituției, în momentul de față, vorbim despre o lipsă în sistem de 7000 de profesori. Pentru a acoperi acest gol, unele cadre didactice au ales să se recalifice, pentru a putea preda și alte discipline.

Pentru a acoperi deficitul de cadre din sistem, majoritatea profesorilor lucrează pe o normă și jumătate. Unii dintre ei predau și alte discipline, pe lângă cele de specialitate. Cursurile de formare continuă, recalificarea gratuită, dublarea burselor pedagogice și angajarea unor mentori pentru a-i susține pe tinerii profesori în primii ani de activitate, sunt câteva dintre acțiunile concrete pe care le ia Ministerul pentru a remedia situația, a afirmat la emisiunea „Zi de zi” de la Radio Moldova, secretara de stat a instituției, Valentina Olaru.

În prezent, statul oferă tinerilor specialiști o subvenție de 200 de mii de lei, pe parcursul primilor cinci ani de muncă.

„Sunt niște programe care vin în ajutorul întregului colectiv didactic din instituții. Echipa managerială împreună cu profesorii identifică care sunt acele domenii de formare de care ei au nevoie și formatorii se deplasează către ei, nu ei ies din școală. O vor face etapizat câteva zile în fiecare lună”; a relatat Valentina Olaru.

Cea mai mare lipsă de profesori este atestată în mediul rural, în special, la fizică și matematică, menționează directoarea Gimnaziului „Ștefan cel Mare” din satul Bravicea, raionul Călărași, Elena Godovaniuc. Ea afirmă că instituția a reușit să atragă cadre tinere, iar profesorii cu experiență le-au ghidat pentru a se integra mai eficient în profesie.

„Noi nu avem un deficit mare. În primul rând, încercăm să acoperim apelând la cadre didactice din satele vecine. Dacă este vorba de educație plastică sau muzicală unde sunt puține ore, un profesor poate să cumuleze. Mai problematic este la disciplina fizica și ca să găsești un profesor pentru această disciplină sau matematică este mai dificil”, a spus Elena Godovaniuc.

Profesorul de Geografie de la Gimnaziul „Ioan Vodă” din satul Bucuria, raionul Cahul, Ion Granici, a menționat că a ales să se recalifice pentru a preda istoria.

„Este o disciplină îndrăgită de mine, am studiat la Universitatea din Tiraspol geografia, dar mi-e dragă foarte mult istoria și sunt discipline înrudite, iar asta îmi permite ca să urmez recalificarea pentru a preda acest obiect”, a menționat Ion Granici.

Anul trecut, 1200 de cadre didactice din învățământul general și profesional tehnic au participat la cursuri de formare continuă. După finalizarea acestora, profesorii pot preda simultan două materii, ceea ce reprezintă o soluție pentru acoperirea deficitului de cadre pedagogice.

Amintim că salariile profesorilor au fost majorate cu până la 15% în funcție de gradul didactic, în pofida faptului că la protestele sindicatelor din educație s-au cerut creșteri de 30 la sută. Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a menționat anterior că autoritățile vor identifica, anul acesta, resurse suplimentare în acest scop.

Citește mai mult