Revista presei: Ce vor spune liderii UE despre Republica Moldova la întrunirea Consiliului European
Ce vor spune liderii UE despre Republica Moldova la întrunirea Consiliului European, cu ce succese se laudă șefa procuraturii anticorupție și de ce geopolitica va domina apropiatele trei scrutine (local, prezidențial și parlamentar), sunt câteva subiecte din presa națională pe care le trece în revistă Alla Ceapai.
Liderii statelor membre ale Uniunii Europene vor adopta, la sfârșitul întrunirii Consiliului European, din 29-30 iunie, de la Bruxelles, o declarație în care își vor manifesta, inclusiv, susținerea față de Republica Moldova și parcursul său european, informează Europa Liberă care a consultat draft-ul declarației. Potrivit documentului preliminar, Uniunea Europeană va continua să ajute Republica Moldova să facă față provocărilor cu care se confruntă din cauza agresiunii ruse împotriva Ucrainei și va susține eforturile de reformă pe calea europeană. De asemenea, liderii UE își vor exprima aprecierea pentru „organizarea cu succes” al celui de-al doilea summit al Comunității Politice Europene, pe 1 iunie, la Bulboaca, și vor saluta recentul pachet de sprijin pentru Republica Moldova și lansarea misiunii civile a Uniunii Europene la Chișinău. Declarația va veni pe fundalul recentei evaluări verbale pozitive pe care Republica Moldova a primit-o din partea UE, după ce Bruxelles-ul a verificat cum îndeplinesc autoritățile de la Chișinău cele nouă condiționalități înaintate acum un an, odată cu statutul de țară candidată la aderare.
Newsmaker.md publică un amplu interviu cu șefa Procuraturii Anticorupție (PA) Veronica Dragalin, care spune că cea mai scurtă cale pentru o reformă în domeniul anti-corupție ar fi comasarea instituției pe care o conduce cu CNA. Dar sunt și alte opțiuni – modificarea legislației și fortificarea PA prin instrumente legale suplimentare, buget, resurse umane, tehnică și echipamente necesare pentru măsuri speciale de investigații. „Cred că asta se poate întâmpla în câteva luni, nu ani, pentru că nu e atât de complicat să aloci bani din buget și să pui prioritate pe corupția mare”. Vorbind despre succese, Dragalin menționează în primul rând finalizarea și trimiterea în judecată a dosarului privind finanțarea ilegală a Partidului „Șor”, despre care spune că a fost unul voluminos, dificil de instrumentat și cu multe impedimente. Ea precizează că procedura penală ar putea fi însă întreruptă, odată cu lichidarea formațiunii, urmare a deciziei Curții Constituționale.
Editorialistul Ziarului Național Cazimir Țino notează că urmează doi ani de foc pentru Republica Moldova, cu trei rânduri de alegeri: locale, în toamna acestui an; prezidențiale, în toamna anului următor și parlamentare, peste fix doi ani, în vara lui 2025. Vor fi cele mai politizate alegeri de până acum, datorită contextului internațional și eforturilor de întărire a relației cu UE. Chiar dacă președinta actuală a țării ar fi vrut cu tot dinadinsul să joace pe o altă partitură decât cea geopolitică, anume pe ideea de națiune civică, mai mult decât oricând, este și va fi vorba de geopolitică. Comentatorul precizează că e vorba de alegeri nu doar electorale, ci și geostrategice și de perspectivă și concluzionează că aceste alegeri ale direcțiilor mari de dezvoltare vor trage ultima cortină peste lumea și timpul sovietic/rus din Republica Moldova.
Chișinăul se confruntă cu intensificarea războiului hibrid lansat de către Federația Rusă, pe fondul apropierii alegerilor locale din toamna anului 2023. După victoria deplină a candidatului Partidului Șor în alegerile pentru postul de guvernator al autonomiei găgăuze, autoritățile de la Chișinău încearcă să anihileze demersurile politice ale forțelor pro-ruse, dar întâmpină rezistență, sugerează o analiză publicată de karadeniz-press.ro. Chișinăul este supus unei puternice influențe rusești, fosta republică sovietică având multe vulnerabilități, exploatate abil de către partea rusă: dependența energetică față de Moscova, nivelul de trai scăzut, controlul direct ori indirect rus în regiunea transnistreană și autonomia găgăuză, consolidat de prezența unui contingent militar rus și forțele paramilitare ilegale ale regimului de la Tiraspol, se mai arată în articol și se precizează că România rămâne principala susținătoare a ambițiilor europene ale autorităților de la Chișinău.
Editorialistul Gazetei de Chișinău, Mircea V. Ciobanu observă, în contextul conflictului încă neîncheiat dintre agricultori și guvernanți, că de la independență încoace, în Republica Moldova nu s-a făcut nicio reformă agrară durabilă și viabilă. Pe de altă parte, agricultorii nu au încercat nici ei să schimbe prea mult situația. Ciobanu insistă pe nevoia unor reforme clare în domeniu, altfel orice ajutor, de la UE, din România sau din fonduri bugetare, se va spulbera fără efecte benefice asupra sectorului și se va perpetua, deoarece problemele agricultorilor se repetă din an în an, fără să se fi găsit vreodată o soluție durabilă. Or serviciul de urgență nu tratează și, cu atât mai puțin, nu asigură viitorul; el e pentru intervențiile de moment. După care toate sunt reluate din același punct, cu carul rămas în mijlocul drumului. 55 de milioane de dolari vor fi investite în dezvoltarea sectorului agricol până în 2029, a anunțat ministrul Agriculturii Vladimir Bolea, în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova, precizând că banii vor fi destinați prioritar sectorului zootehnic, dar și agricultorilor din sudul Republicii care, an de an, sunt loviți de secetă, chiar și în anii mai ploioși, cum este actualul. Trebuie să începem un amplu proces de construire a tuturor sistemelor de irigare din raioanele sudice unde agricultura fără sistem de irigare este o loterie și în fiecare an practic sunt doar pierderi, a precizat ministrul.
Portalul stopfals.md observă că reforma justiției și activitatea Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor (Comisia Pre-Vetting) sunt însoțite de multe falsuri și afirmații speculative. Acestea sunt distribuite cu scopul de a discredita efortul de consolidare a statutul de drept și de excludere din sistem a persoanelor corupte și a celor care nu întrunesc criteriile de integritate pentru funcțiile importante pe care le dețin. Portalul dezminte aceste sfaturi explicând că nu Comisia Pre-Vetting alege membrii CSM și CSP, ea doar evaluează integritatea candidaților, că Legea cu privire la pre-vetting nu a fost declarată neconstituțională și reforma justiției nu urmărește eliminarea din viața politică a oponenților guvernării, așa cum se speculează.
Postul TV din Căușeni Studio-L relatează că locuitorii satului Volintiri din raionul Ștefan Vodă au obținut acces la apă potabilă de calitate, grație programului „Satul European”, în cadrul căruia, în localitate, au fost construite două castele de apă, o stație de tratare și a fost forată o sondă arteziană. Locuitorii satului povestesc că până nu demult apa ajungea cu gramul în gospodăriile lor și rareori era potabilă. Cele două castele de apă noi construite pot asigura zilnic sătenii cu peste 300 de metri cubi de apă potabilă. Potrivit inginerilor, acest volum ar trebui să asigure necesitățile în întregime ale localității.