Social

Adrian Digolean: Viticultorii care nu-și vor înregistra plantațiile în Registrul Vitivinicol s-ar putea confrunta cu penalități

Viticultorii care nu doresc să-și înregistreze plantațiile în Registrul Vitivinicol nu vor avea acces la subvenții din partea statului și, în plus, s-ar putea confrunta cu penalități, a declarat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Adrian Digolean, în cadrul emisiunii „În Context” de la postul public de televiziune. Potrivit acestuia, acum, în Registrul Vitivinicol sunt înregistrate 50 de mii de hectare de viță-de-vie, dintre care pe 44 de mii de hectare sunt cultivate soiuri tehnice, care sunt utilizate pentru producerea vinului.

Adrian Digolean mai spune că înregistrarea plantațiilor de viță-de-vie este necesară pentru a asigura trasabilitatea produsului, adică pentru a putea identifica regiunea de proveniență a strugurilor și soiul acestora.

„Avem implicați în sectorul vitivinicol 150 de mii de agricultori care zi de zi muncesc atât la fabrici, cât și în vie. 16% din totalul de export a produselor agroalimentare sunt la fel realizate de către sectorul vitivinicol. Fiind un sector strategic, ne mai confruntăm și cu provocări. Sectorul vitivinicol este un sector rezilient și dacă am reușit să trecem de embargoul din 2006, embargoul din 2013, eu cred că am depășit și faza cu COVID. Înregistrarea parcelelor în Registrul Vitivinicol ne va permite să avem o trasabilitate clară a ceea ce avem noi ca potențial în Republica Moldova. Acesta nu este un moft al Ministerului Agriculturii, este o necesitate”, a subliniat Adrian Digolean.

Registrul Vitivinicol a fost înființat în anul 2017, odată cu hotărârea adoptată de Guvern, care obliga deținătorii de plantații de viță de vie să se înregistreze. Prin urmare, dreptul de a comercializa strugurii proveniți de pe aceste plantații este rezervat exclusiv proprietarilor înregistrați în acest registru și care dețin un cod unic de autentificare. Procedura de înregistrare este gratuită și simplă.

Precizăm că, Registrul Vitivinicol conține informații referitoare atât la suprafețele cultivate cu viță de vie, cât și la soiurile de struguri. Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Viei și Vinului, anul trecut, aproximativ 280 de mii de tone de struguri au fost procesate în vinăriile din țară, din care s-au produs aproximativ 19 milioane de litri de vin, inclusiv pentru distilare.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult