Consiliul Audiovizualului: Dezinformarea în autonomia găgăuză a devenit o problemă accentuată
Dezinformarea în Republica Moldova capătă amploare, iar în autonomia găgăuză a devenit o problemă mai accentuată, potrivit concluziilor Consiliului Audiovizualului (CA) prezentate în cadrul unei dezbateri publice. Experții susțin că știrile false s-au răspândit cel mai mult odată cu pandemia și cu invazia Federației Ruse în Ucraina. Ei mai consideră că autorităților centrale le revine o mare responsabilitate în ceea ce privește combaterea dezinformării din UTA Găgăuzia. Potrivit acestora, în ultimele decenii nu s-a intervenit, la nivel de țară, cu măsuri adecvate pentru a combate fenomenul.
Problema dezinformării a devenit un subiect global și foarte actual, în special în timpul crizei pandemice și al războiului din Ucraina. Fenomenul a luat proporții în regiunea găgăuză, a menționat vicepreședinta Consiliului Audiovizualului, Aneta Gonța. Ea susține că autoritatea din audiovizual ia măsurile necesare pentru a asigura informarea corectă a populației din regiune.
„În raport cu Găgăuzia noi suntem prudenți pentru că este un mediu și o regiune încă destul de greu de abordat și ce am făcut noi până acum este comunicarea, încercăm să stabilim punți de comunicare. A doua prioritate este monitorizarea conținuturilor editoriale”, a declarat Aneta Gonța.
În context, directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, a precizat că cea mai mare problemă este că cetățenii din autonomia găgăuză nu au suficiente cunoștințe despre dezinformare și pericolele pe care le comportă acest fenomen.
„Oamenii habar nu au ce este dezinformarea, inclusiv prin faptul că societatea este foarte polarizată și politizată. Dacă cineva din autonomia găgăuză, de la Chișinău sau din altă parte aude o știre care nu consonează cu propriile lui viziuni despre anumite lucruri care se întâmplă, primul reflex este ca să catalogheze această informație ca, în cel mai bun caz, speculație, dar deseori și ca un fals”, a menționat Petru Macovei.
Ceea ce se întâmplă astăzi în UTA Găgăuzia este și din cauza politicii autorităților de la Chișinău din ultimele decenii, care nu au acordat atenția cuvenită acestei regiuni, a precizat deputatul PAS, Oazu Nantoi.
„Ceea ce se întâmplă astăzi în autonomia găgăuză, ceea ce avem, se datorează lipsei politicilor coerente din partea centrului timp de decenii, deoarece aceste politici trebuie să fie promovate indiferent de ciclurile electorale și coloratura politică a celor de la Chișinău”, a declarat Oazu Nantoi.
Potrivit Asociației ADEPT, în ultimii ani, combaterea dezinformării a devenit un obiectiv important pentru societatea din Republica Moldova, mai ales din perspectiva necesității scopului strategic al țării, integrarea europeană. Pentru aceasta e nevoie de un grad mai mare de coeziune socială, care nu poate fi atins fără asigurarea unei informări corecte a cetățenilor.