Revista presei internaționale: Rămășițele submersibilului Titan; Revoltele de la Paris
Epurările de la Kremlin, rămășițele Titanului și revoltele de la Paris sunt în prim-planul presei internaționale, așa cum vom afla de la Mariana Colun.
Presa de peste ocean scrie, citând Garda de Coastă din SUA, că au fost recuperate resturi ale submersibilului Titan și presupuse rămășițe umane, la aproape o săptămână după ce o operațiune internațională de căutare și salvare s-a încheiat și cei cinci pasageri ai navei au fost declarați morți, după ce autoritățile au presupus că submarinul a suferit o „implozie catastrofală”.
Resturile vor fi duse într-un port din SUA unde Consiliul de Investigații Marine al Gărzii de Coastă din SUA va face analize și teste, menționează Newsweek. Resturile recuperate ar putea conține informații vitale despre ce s-a întâmplat exact cu Titan, au spus experții, citați de New York Times.
Presa internatională scrie despre un război între FSB-ul rusesc și armată după revolta Wagner. Cei mai importanți generali ruși au dispărut din public la puțin timp după rebeliunea întreruptă a lui Evgheni Prigojin. O analiză New York Times, bazată pe informații ale spionajului american, susține că Putin vrea să-i pedepsească pe aliații lui Prigojin după revolta eșuată, dar legăturile profunde ale liderului Wagner cu elita conducătoare complică aceste eforturi.
Serghei Surovikin, supranumit „Generalul Armaghedon” de către presa din Rusia, nu a mai apărut în public de la sfârșitul rebeliunii Wagner, scrie Financial Times, făcând referire la trei surse familiarizate cu situația. Nu este clar dacă detenția unui oficial de rang înalt al armatei este legată de acuzațiile de participare la rebeliunea lui Evgheni Prigojin, subliniază ziarul. Surovikin a putut fi reținut doar pentru interogatoriu, precizează FT.
Între timp, o sursă neidentificată a agenției Bloomberg notează că parchetul militar l-a interogat pe comandantul șef al Forțelor Aerospațiale Ruse timp de câteva zile despre legăturile sale cu Prigojin. Surovikin este limitat în deplasare, deoarece este „ținut într-un singur loc, dar nu este vorba despre o închisoare”, scrie Bloomberg. Între timp, în ciuda revoltei eșuate, grupul Wagner continuă recrutările pe teritoriul Rusiei, constată jurnaliștii de investigație de la BBC.
Presa din Franța reflectă revoltele din Nanterre, o suburbie a Parisului unde Poliția a ucis un șofer în vârstă de 17 ani. Posturi de poliție arse, focuri de armă și o închisoare atacată într-o noapte de revolte în care francezii au ieșit să-l răzbune pe Nahel, titrează Le figaro.
The Times publică o analiză a suburbiilor din Franța pe care le numesc simptomul segregării sociale și rasiale, un butoi de pulbere gata să arunce în aer președinția lui Emmanuel Macron. Suburbiile pariziene sunt un simbol al diviziunilor franceze, unde stau comunități de imigranți care trăiesc în blocuri înalte din cartierele cu locuințe sociale, izolate geografic și sociologic de centrele bogate ale orașelor, locuite de familii albe, observă cotidianul britanic.
O investigație paneuropeană, la care a participat și Ziarul Libertatea din România demonstrează cum sufocă guvernele europene micii fermieri în favoarea unui grup de lobby. Fermieri obișnuiți din Europa sunt lăsați de izbeliște de către guverne, care ajută, în schimb, un grup de lobby puțin cunoscut, dar extrem de puternic în Bruxelles.
Încheiem săptămâna cu o știre din lumea modei. O geantă de mână microscopică „mai mică decât un grăunte de sare” a fost vândută la licitație pentru suma de 63.750 de dolari, notează BBC. Este necesar un microscop pentru a vedea designul pungii, obiectul minuscul fiind suficient de îngust pentru a trece prin urechile unui ac.