Economic

Victor Parlicov: Locuitorii apartamentelor debranșate de la căldura centralizată vor putea să convină asupra formulei de repartizare a căldurii

Gestionarul fondului locativ împreună cu locuitorii ar putea să convină asupra unei formule de repartizare a căldurii între apartamente și, respectiv, a facturilor, a anunțat ministrul Energiei, Victor Parlicov, care a prezentat astăzi mai multe modificări la Metodologia și Regulamentul de repartizare a costurilor cu încălzirea pentru apartamentele debranșate de la sistemul centralizat de termoficare. Noua metodologie urmează să fie supusă consultărilor publice și va fi aprobată peste trei luni, a afirmat ministrul Energiei.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov a precizat că, din 2011, s-a decis ca locatarii apartamentelor care s-au debranșat de la sistemul centralizat de termoficare să contribuie la încălzirea locurilor care sunt folosite în comun. Astfel, s-a calculat un procent mediu pentru toți locatarii. Totodată, anul trecut Curtea Constituțională a declarat această prevedere neconstituțională și a stabilit că nu este corect să fie un procent identic de plată pentru toți. În acest sens, a fost elaborat un proiect de revizuire a metodologiei de repartizare a căldurii în blocuri, a declarat Victor Parlicov.

„Noi am dat o posibilitate ca gestionarul fondul locativ pe intern, cu locuitorii blocului să decidă orice altă metodă. Cum consideră ei că-i corect de repartizat căldura între apartamente. Până la urmă această metodologie este despre repartizarea unui volum măsurat cu contor per bloc, care este împărțit pentru toți cei care sunt în bloc. Noi considerăm că este judicios și justificat ca aceste repartizări în cadrul blocului să scoată în evidență rolu mai activ a gestionarilor de fonduri locative. Și atunci ei au posibilitatea să facă această repartizare nu neapărat după formule și după metodologia care le-am aprobat-o noi, dar în modul în care se înțeleg în cadrul blocului”, a declarat Victor Parlicov.

În noua metodologie ar urma să fie ajustate tarifele incluse pentru subsoluri, mansarde și etaje tehnice. Totodată, ministrul Energiei a punctat că va solicita prin hotărâre de Guvern ca operatorii de energie electrică, gaz și energie termică să facă schimb de date cu privire la consumul de energie, la o locuință.

Amintim că, în luna martie 2022, Curtea Constituțională a decis ca achitarea energiei termice doar fiindcă țeava trece prin apartamente este neconstituțională. Hotărârea este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac. Totodată, în luna noiembrie a intrat în vigoare nouă metodologie, elaborată în baza unui studiu. Astfel, mai mulți locuitori din municipiul Bălți și Chișinău s-au arătat nemulțumiți de faptul că trebuie să achite pentru un serviciu de care nu beneficiază.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult