Economic

Deținătorii de patentă protestează din nou. Dumitru Alaiba: „Vom continua să discutăm”

Începând de mâine, 1 iulie, agenții economici nu vor mai putea activa în baza patentelor și vor fi obligați să treacă la casele de marcat. Acest fapt i-a nemulțumit pe mulți comercianți care au ieșit astăzi din nou la protest în centrul capitalei. Reprezentanții patentarilor au discutat dimineață cu ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, și spun că negocierile nu au avut rezultate. Astfel, protestele vor continua și săptămâna viitoare. De cealaltă parte, ministrul Economiei susține că, indiferent de nemulțumirea patentarilor, autoritățile vor oferi sprijinul necesar pentru a-i asigura cu case de marcat.

De dimineață, reprezentanții patentarilor au avut discuții, la Guvern, cu ministrul Economiei și Digitalizării, Dumitru Alaiba, cu privire la activitatea acestora de după 1 iulie. Potrivit consilierului orașului Rezina, Alexandru Vișnevschi, negocierile cu ministerul de resort nu au dat rezultate, iar luni, de aceea, luni, protestele vor continua. Întreprinzătorii de patentă susțin că introducerea caselor de marcat ar fi un pretext, iar în realitate se creează un monopol în favoarea marilor companii, ceea ce va conduce, în final, la falimentul lor.

“Au fost două momente expuse de către colegii noștri în cadrul discuțiilor cu ministerul. Primul a fost de a crea un moratoriu la această lege care interzice activitatea de patentă, să fie creat un grup de lucru care va studia această întrebare sub toate aspectele. Doi, să se facă regulă acolo unde se fură cu camionul, ei cunosc din spusele lor că este contrabandă masivă și nu de titulari de patentă este organizată. Colegii au rezervat PMAN pentru a organiza luni proteste, a fost depusă o cerere în acest sens pentru a obține autorizație”, a menționat, Alexandru Vișnevschi.

De cealaltă parte, ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, a menționat că autoritățile vor acorda sprijin patentarilor pentru a activa în mod independent, oferindu-le un grant de 10 mii de lei, precum și alte facilități. În același timp, ministrul a subliniat că introducerea caselor de marcat este un lucru firesc, pentru că cei 2 milioane de consumatori din țara noastră, au dreptul la un bon de casă și servicii de calitate.

„De mâine, oamenii care au aparat de casă pot să meargă în piață, mizez că se va manifesta o anumită toleranță pentru o perioadă scurtă de timp, pentru persoanele care nu vor avea case de marcat. În primul rând, aparatul de casă se subvenționează de către stat, cu un grant de 10 mii de lei și alte costuri de tranzacție. Activitatea independentă pe care o propunem este probabil cel mai bun regim, din regiune. Cel puțin, un procent din vânzări fără niciun raport fiscal, fără nicio evidență contabilă, fără niciun fel de necesitate de a înregistra un SRL. Pentru noi, soarta oamenilor este importantă, noi nicăieri nu dispărem după data de 1 iulie, vom continua să discutăm cu patentarii, să vedem ce mai putem face“, a afirmat Dumitru Alaiba.

Dumitru Alaiba a mai spus că este dezamăgit de încercările de a politiza subiectul de către un partid, care a fost declarat recent neconstituțional.

Patenta de întreprinzător este în prezent utilizată în activitățile de comerț cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioșcuri, pavilioane și autovehicule. În Republica Moldova sunt înregistrați aproximativ cinci mii de deținători de patente de întreprinzător. Ca măsură temporară, la sfârșitul anilor 90, a fost adoptată și o lege care le reglementează activitatea. Totodată, termenul de desfășurare a activității de comerț în baza patentei a fost prelungit de mai multe ori.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult