Măsuri pentru a-i disciplina pe șoferi: Cei care vor depăși limita de viteză riscă să rămână fără permis
Începând de astăzi, șoferii care vor depăși limita de viteză riscă să rămână fără permis de conducere. Această sancțiune face parte din șirul de amenzi care au fost înăsprite pentru a-i disciplina pe șoferi și pentru a micșora numărul de accidente rutiere din țara noastră.
Au crescut amenzile pentru depășirea limitei de viteză și au fost stabilite și unele categorii în acest sens.
Astfel, conducătorii auto care vor depăși limita de viteză cu până la 20 de km/h vor trebui să plătească o amendă de la 600 la 900 de lei și le vor fi aplicate 3 puncte de penalizare, iar cei care se vor aventura și vor fi prinși cu până la 80 de km la oră mai mult decât limita stabilită vor trebui să achite o amendă de până la 2500 de lei și vor rămâne fără permis pentru o perioadă de până la 75 de zile.
Vor avea carnetul suspendat pentru o perioadă de peste trei luni și cei care vor depăși limita de viteză admisă cu peste 80 de km/h.
Tot de la 1 iulie intră în vigoare și pedepsele mai dure pentru șoferii care nu acordă prioritate în trafic pietonilor, iar a doua încălcare în decursul unui an calendaristic va duce la suspendarea permisului de conducere.
Amendamentele făcute la Regulamentul de circulație rutieră au fost votate de către Parlament în martie anul trecut și vor ajuta la disciplinarea șoferilor, înlăturând totodată și unele lacune din traficul rutier, precizează șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu.
„Mi-aș fi dorit ca conducătorii auto să nu fie sancționați, în paralel ei să respecte regulile de circulație și să nu încalce. Dar cu părere de rău noi nu avem șoferi 100% disciplinați. Noi sperăm că aceasta cumva va disciplina, iar acel conducător care nu se disciplinează înseamnă că el trebuie să devină pieton”, a declarat șeful IGP.
Șoferii spun că sunt mulțumiți de modificări și le vor respecta. Aceștia speră că înăsprirea sancțiunilor va diminua numărul de accidente rutiere.
„Eu cred că majoritatea oamenilor vor merge mai legal, dar nu cu 80 sau 100 pe viaduct”;
„În Europa de exemplu i-au învățat pe oameni ca să meargă legal, fiind că amenzile sunt de la 400-500 de euro”;
„Da, o să le urmez, sigur că da. Față de anul trecut sunt mai usturătoare anul ăsta. O să ne conformăm așa”.
Și unii pietoni spun că sunt de acord cu noile modificări la Regulamentul circulației rutiere. Ei cred că în acest fel vor fi soluționate unele probleme din trafic și va scădea numărul persoanelor accidentate. Totuși, alții ne-au spus că noile reguli ar fi prea dure.
„Trebuie mai strict de abordat problema aceasta. Corect au hotărât, bravo. Așa și trebuie”;
„Nu știu, din cauza accidentelor cred că așa sunt stricte regulile. Pe de o parte trebuie pentru că mulți conducători nu sunt atenți, nu respectă regulile, pe de altă parte am persoane dragi care conduc regulamentar, o să primească aceleași amenzi”.
Inspectoratul General de Securitate Publică transmite că de la începutul anului pe întreg teritoriu țării s-au înregistrat 875 de accidente rutiere, cu 121 de accidente mai puține comparativ cu aceeași perioadă din anul trecut.
În acest an este în scădere și numărului de persoane decedate cu 18% și traumatizate cu 7%. Cele mai multe accidente se produc din cauza depășirii limitei de viteză, neacordarea priorității pietonilor și conducerea în stare de ebrietate.