Social

Revista presei: Beneficiarii crizei gazelor naturale din Republica Moldova; Lecțiile incidentului de la Aeroport

Beneficiarii crizei gazelor naturale din Republica Moldova, lecțiile incidentului de la Aeroport și urmările hotărârii de dizolvare a Partidului „Șor” sunt câteva dintre subiectele presei pe care le trece în revistă Alla Ceapai.

O nouă investigație Cutia Neagră Plus la TV8 dezvăluie că oameni din anturajul lui Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și foști angajați de la Moldovagaz sunt principalii beneficiari ai crizei gazelor care a lovit Republica Moldova. Diferența mare între prețul gazelor la bursă și tariful plătit de clienții Moldovagaz a servit drept oportunitate pentru câteva companii din domeniul energetic. Profitând de posibilitatea de a cumpăra gaze de la bursă la prețuri de cel puțin 2 ori mai mici decât cel inclus în tarif, cinci companii necunoscute până la începutul acestui an au devenit peste noapte jucători importanți pe piața de furnizare a gazelor. Afacerea le-a adus, în doar câteva luni, venituri de sute de milioane de lei.

Editorialistul portalului deschide.md, Vitalie Vovc, notează, cu referire la incidentul de la Aeroport, că poate dacă, după aproape 500 de zile de la invazia militară a statului vecin, am fi realizat că totul e cât se poate de serios și grav, polițiștii de frontieră s-ar fi întors la casele lor întregi și nevătămați și că asemenea crime ar fi fost mai puține probabil, dacă am realiza, la un moment dat, că în țara vecină e război și că niciun detaliu nu poate fi lăsat întâmplării. Suntem în continuare extrem de vulnerabili, la toate nivelele. Iar în loc să ne asumăm acest fapt și să facem tot ce ne stă în puteri pentru a diminua riscurile, noi încercăm din răsputeri să convingem toată lumea (și pe noi înșine, de altfel) că la noi totul e pe vechi, și că războiul de alături nu e războiul nostru.

Jurnaliștii de la Ziarul de Gardă continuă să analizeze urmările hotărârii Curții Constituționale în baza cărei a fost dizolvat Partidul „Șor”. Avocatul Eduard Digore, care a reprezentat Guvernul în fața Curții, spune că această decizie oferă o certitudine juridică și trasează niște reguli după care trebuie să funcționeze politicul, cel de la care pornește marea corupție. Potrivit lui, cazul, dacă va ajunge să fie examinat la CtEDO, nu are foarte mari șanse pentru că toate argumentele, la toate capitolele, sunt foarte bine probate. Avocata Viorica Grecu spune că eventualul răspuns al CtEDO, oricare ar fi, este așteptat de toată comunitatea juridică întrucât va conta foarte mult ca precedent, va conta pentru ce se va întâmpla ulterior în privința standardelor politice, va ghida comportamentul partidelor politice și celor implicați în politică. Potrivit avocatei, hotărârea Curții Constituționale devine jurisprudență, devine sursa care va trebui să aibă efect de corectare a comportamentelor în societate. Atât timp cât va exista statul de drept așa o hotărâre nu poate fi periculoasă, subliniază avocata.

Un partid pro-rus interzis, altul se naște. Cum le oprim?, întreabă directoarea Ziarului de Gardă Alina Radu într-un editorial în care descrie cariera politică, de afaceri și penală impresionantă a politicianului și omului de afaceri condamnat penal, Ilan Șor. Potrivit jurnalistei, Ilan Șor nu a acționat niciodată singur, iar fără clanurile mafiotice ruso-moldovenești, imperiul acestuia nu ar fi existat. Alina Radu consideră că singura cale prin care Republica Moldova se poate debarasa de grupurile mafiote moldo-rusești e să insiste cu reformele în justiție, cu pedepsirea politicienilor corupți, chiar dacă va fi inimaginabil de greu. Orice pas înapoi înseamnă revenirea în zona de influență a Rusiei, fapt ce constituie un risc nu doar pentru Republica Moldova.

Într-o emisiune la Vocea Basarabiei , avocatul Vladislav Gribincea, director al Programului Justiție la Centrul de Resurse Juridice din Moldova a enumerat ce poate actuala guvernare, în doi ani care i-au mai rămas, să facă în justiție, așa încât reforma să fie ireversibilă. Poate să facă o nouă Curte Supremă de Justiție, cu oameni integri; poate să numească judecătorii Curții Constituționale, care vor sta încă 6 ani înainte; poate numi un Procuror General, crea Consiliul Superior al Procurorilor și cel al Magistraturii, care vor sta peste un mandat parlamentar, adică toți acești oameni numiți nu vor putea fi schimbați imediat ce vine viitoarea guvernare. O altă direcție ar fi modificarea legislației și includerea unor garanții de ireversibilitate. Mai e posibil de scuturat din putregaiul care există în justiție, a precizat avocatul. În plus, odată cu începerea negocierilor de aderare, vor fi condiții atât de stricte, încât va fi foarte greu de dat în urmă, doar dacă vine o guvernare care va abandona parcursul european. Gribincea a mai subliniat nu totul depinde doar de politicieni, ci și de cei care vor face această schimbare, adică de judecători și de procurori.

Într-un podcast la Europa Liberă liderul Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Slusari, explică de ce agricultorii protestatari au abandonat una din revendicările lor, cea privind interzicerea importurilor ucrainene spunând că se va ține cont de promisiunea premierului, Dorin Recean, potrivit căruia Guvernul va impune interdicție dacă vor fi înregistrare fluxuri sporite la importul de cereale și oleaginoase ucrainene timp de trei zile consecutiv. Nu atât producătorii din Ucraina se fac responsabili de prăbușirea prețurilor la cereale și oleaginoase în Republica Moldova, cât holdingurile locale agrare, care s-au reorientat către piața din Ucraina, ademeniți de prețurile mici, explică Slusari, precizând că din cauza diferențelor de preț, pierderile agricultorilor mici și mijlocii s-ar cifra la circa 2 miliarde de lei.

Trecerea de la patentă de întreprinzător, la activitate independentă este salutată de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, informează jurnal.md. E o schimbare care încurajează dezvoltarea comerțului și oferă antreprenorilor mai multe oportunități de creștere. Este un pas important, în conformitate cu standardele și practicile UE, care va ajuta Republica Moldova să combată evaziunea fiscală, spălarea banilor și contrabanda cu produse, susține Delegația UE. În articol se precizează că peste 4000 de comercianți cu amănuntul vor trece într-o săptămână la noua formă de antreprenoriat – activitate independentă. Tranziția este obligatorie pentru deținătorii de patente care comercializează produse la tarabe, tejghele, tonete, în chioșcuri (gherete), pavilioane sau autovehicule și se face în doar câțiva pași simpli.

ProTV Chișinău continuă seria de reportaje „Europa începe de la tine” și prezintă de această dată povestea unei companii de panificație de la Cahul care păstrează până-n prezent rețeta și gustul de odinioară, iar produsele sunt apreciate atât la în Republica Moldova, cât și în Europa. Compania a fost fondată în urmă cu 70 de ani, numără în prezent peste 160 de angajați, majoritatea dintre care muncesc aici de peste două decenii, prin urmare sunt fideli și dedicați meseriei. Compania produce lunar, între altele, până la 7 mii de tone de turte dulci și biscuiți de ovăz, care ajung pe rafturile magazinelor din țară, dar și de peste hotare și a beneficiat de un grant din partea UE pentru a-și moderniza secția de panificație.

Postul din Nisporeni AlbasatTV informează că recent, în raion, a fost finalizat un proiect de îmbunătățire și dezvoltare a infrastructurii rutiere din zona transfrontalieră. Proiectul cofinanțat de UE, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate, a vizat dezvoltarea relațiilor economice și instituționale în regiunea Iași – Nisporeni prin îmbunătățirea infrastructurii de transport în zona de frontieră, care facilitează accesibilitatea și tranzitul de persoane și mărfuri la punctele de trecere a frontierei Sculeni și Albița. Până în prezent, în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova, au fost implementate 43 de proiecte, altele 10 urmând să fie finalizate către sfârșitul anului. Proiectele vizează investiții în infrastructura medicală, educație, transport, precum și în modernizarea punctelor de trecere a frontierei.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult