Social

Revista presei internaționale: Violențele din Franța; Contraofensiva ucrainenilor

Violențele din Franța și contraofensiva ucrainenilor sunt cele mai importante subiecte pe care le găsim în paginile marilor cotidiene ale lumii. Detalii în revista presei internaționale pregătită de Mariana Colun.

Presa din Franța continuă să reflecte violențele de pe străzile mai multor orașe franceze, izbucnite după ce poliția a ucis un tânăr de 17 ani din Nanterre. 45.000 de ofițeri de poliție și jandarmerie vor fi dislocați în toată țara pentru a reprima revoltele violente, a declarat ministrul de Interne al Franței, citat de France 24.

Editorialiștii Le Monde caută răspunsuri la furia și frica din societatea franceză. „Limitarea spiralei violenței și îmbunătățirea relațiilor dintre poliție și tinerii din cartierele muncitoare necesită schimbări de anvergură. Lupta împotriva sentimentului de abandon pe care îl trăiesc cei mai săraci locuitori trebuie să fie o prioritate națională”, titrează cotidianul francez. Jurnaliștii de investigație de la Le Monde arată într-o anchetă cum jocurile de artificii au devenit arma de bază a protestatarilor. „Reglementarea slabă a permis ca armele improvizate să devină comune”, notează publicația pariziană.

BBC publică un portret al tânărului Nahel, împușcat de poliție, iar Politico inserează un reportaj cu atmosfera de pe străzile unei suburbii pariziene aflate sub ordin de restricție, după ce valul de violențe i-a lăsat pe localnici anxioși și furioși. Presa din Germania scrie că violențele din Franța arată cu ce s-ar putea confrunta zonele cu probleme ale Germaniei. „Pentru a schimba ceva, trebuie să determini problema – să delimitezi dimensiunea ei socială, religioasă și culturală”, sunt de părere editorialiștii ziarului Die Welt.

Contraofensiva ucraineană este în continuare în vizorul presei internaționale. Planurile Forțelor Armate Ucrainene includ desfășurarea de artilerie în apropierea granițelor Crimeei anexate și eliberarea mai multor teritorii ocupate de Federația Rusă până în toamnă, scrie Washington Post. Directorul Agenției Centrale de Informații a SUA, William Burns, a vizitat Ucraina și a purtat discuții cu președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, precum și cu înalți oficiali ai serviciilor de informații ucrainene. Despre asta a informat Washington Post, citând surse anonime familiarizate cu vizita lui Burns, care a avut loc în secret. Revolta eșuată a lui Evgheni Prigojin are în continuare ecouri în presă. The Telegraph publică o analiză a celor mai importanți jucători din politica de la Moscova, care l-ar putea doborî pe Putin.

The Wall Street Journal scrie că autoritățile braziliene se arată îngrijorate de faptul că țara lor pare să fi devenit un punct de trecere pentru spionii ruși care se infiltrează în Occident. Potrivit cotidianului american, a fost declanșată o anchetă în baza mai multor cazuri de reținere în țările occidentale a rușilor cu documente braziliene. Cotidianul britanic Times a lansat duminică o campanie prin care să sensibilizeze factorii de decizie cu privire la utilizarea azbestului. „Elevii și profesorii sunt uciși după ani de expunere la azbest. Este criminalul invizibil care pândește în 21.500 de școli din Regatul Unit, provocând moartea a peste 5.000 de oameni pe an. Totuși nu există niciun plan pentru eliminarea sa”, titrează publicația.

Pe final, o știre din Sănătate. Euronews publică clasamentul țărilor cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor. Țara noastră se află în top.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult