Experți // Tragedia de la Aeroportul Internațional Chișinău putea fi prevenită
A doua zi după tragedia de la Aeroportul Internațional Chișinău autoritățile au creat un grup de lucru pentru a analiza cele întâmplate, iar experții urmează să anunțe în termen de 14 zile deciziile privind activitatea aeroportuară, a declarat în cadrul emisiunii „Spațiu Public” de la Radio Moldova, secretarul de stat de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ghenadie Marian. Raportul preliminar se va referi la două aspecte principale - securitatea aeronautică și ordinea publică. În același timp, experții și reprezentanții Comisiei parlamentare Securitate, Apărare și Ordine Publică sunt de părerea că tragedia de vineri putea fi prevenită și trebuia să fie luate măsuri mai drastice în contextul în care, în vecinătate, avem un război.
Grupul de lucru instituit după tragedia de la Aeroport va examina eventualele carențe de ordin normativ sau procedural și va face recomandări privind remedierea acestora. Ancheta grupului de lucru are loc concomitent cu cea penală, a declarat secretarul de stat de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ghenadie Marian. Totodată, reprezentantul ministerului de resort afirmă că în baza informațiilor preliminare, care au fost prezentate pe 1 iulie, se înțelege că procedural nu au existat abateri și a fost aplicată protocolul standard.
„La această etapă este prematur să punctăm careva propuneri concrete de ajustare a cadrului normativ în contextul în care nu au fost prezentate informații, care să ateste lipsă de cadru sau viduri în protocoalele de procedură. Așteptăm raportul preliminar pentru a înțelege unde urmează să intervenim și va fi o analiză comprehensivă, realizată cu participarea experților de la Ministerul Afacerilor Interne, Autoritatea Aeronautică Civilă, Aeroportul Chișinău, SIS Serviciu Protecție și Pază de Stat, Poliția de Frontieră. E o analiză destul de complexă”, a declarat Ghenadie Marian.
Deputatul Andrian Cheptonar, care este și membru al Comisiei parlamentare Securitate, Apărare și Ordine Publică, recunoaște că sunt mai multe breșe în legislație. În același timp, deputatul precizează că pentru a evita astfel de situații ar fi fost nevoie să se intervină mai ales că avem un război în vecinătate.
„Eu înțeleg că noi avem o problemă, este foarte regretabil și grav ceea ce s-a întâmplat. Putea fi prezis, că asemenea situații pot să apară, mai ales în contextul în care în ultimele luni noi am întors de la intrarea în țară și luptători teroriști ai grupării Wagner. Putea fi estimat că asemenea situații pot apărea. Faptul că s-a reacționat atât de neconform riscului și amenințărilor reale înseamnă că undeva statul a gafat și noi avem o responsabilitate pentru viețile acestor doi eroi”, punctează Andrian Cheptonar.
Totodată, expertul Ion Tăbîrță a precizat că ancheta urmează să stabilească toate detaliile, însă este clar că la nivel oficial nu s-a comunicat cel mai eficient și deocamdată nu este clar cum a avut loc tragedia.
„În această situație, desigur, o anchetă anume, imparțială. Este foarte important ca să nu fie politizat subiectul. Nu cred că neapărat trebuie să meargă pe demisie, trebuie să existe o anchetă imparțială să se vadă ce s-a făcut concret”, subliniază Ion Tăbîrță.
Și analistul politic Nicolae Negru punctează faptul că este nevoie de mai multă informație pentru a avea o claritate asupra celor întâmplate.
„Dacă polițistul a respectat întru totul procedura, înseamnă că nu e vina lui, poate instrucțiunile conțin breșe. Înseamnă că e vina administrației superiorilor. Și, zic eu, înseamnă că familiile celor uciși pot cere despăgubiri din partea statului sau din partea Aeroportului Internațional”, spune Nicolae Negru.
Amintim că vineri, 30 iunie, un cetățean al Republicii Tadjikistan, în vârstă de 43 de ani, căruia nu i s-a permis intrarea în Republica Moldova, a împușcat mortal pe Aeroportul Internațional Chișinău un polițist de frontieră și un angajat din securitatea aeroportuară.