Social

Revista presei internaționale: Ecourile protestelor violente din Franța; Contraofensiva ucraineană

Revoltele stradale din Franța, accesul femeilor la avort și traiul în Nagirno Karabah sunt doar câteva dintre subiectele de predilecție ale presei internaționale. Detalii aflăm de la Mariana Colun.

În presa internațională regăsim ecouri ale protestelor violente din Franța.

Revoltele revigorează problema veche a rasismului în poliție, scrie Newsweek. „Moartea lui Nahel, un adolescent de 17 ani, de origine algeriană și marocană, care a fost împușcat de un ofițer de poliție, a întărit percepția brutalității și rasismului poliției, adânc înrădăcinată în Franța. În 2022, 13 bărbați, majoritatea de culoare sau de origine arabă, au fost uciși după ce au fost opriți în trafic”, menționează jurnaliștii.

Partidul Liberal Democrat din Germania avertizează asupra unor condiții similare cu cele din țara vecină, după revoltele din mai multe orașe franceze. „Imigrația necontrolată amenință securitatea internă”, avertizează secretarul general al formațiunii, într-o analiză pentru ziarul BILD.

O rudă a adolescentului omorât a subliniat, într-o declarație pentru BBC, că legile prin care poliției îi este permis să folosească forța letală trebuie schimbate. „Ruda lui Nahel a cerut o mai bună pregătire pentru poliția franceză, reglementarea armelor pentru poliție și revizuirea legii care permite poliției să tragă dacă un șofer refuză să oprească în trafic atunci când este somat”, titrează BBC.

Contraofensiva ucraineană se află în continuare în vizorul presei internaționale. Câmpurile cu mine letale îngreunează înaintarea Kievului, potrivit unui reportaj BBC.

Politico analizează de ce accesul femeilor la avort a devenit „un coșmar” în Europa. Interviuri cu activiști, doctori și decidenți din opt țări europene arată că a face un avort la cerere a devenit un coșmar pentru femeile din Europa, potrivit jurnaliștilor de la Politico. Motivele sunt restricțiile legislative, costurile tot mai ridicate ale acestor proceduri și refuzul medicilor de a face întreruperi de sarcină la cerere.

DW publică un reportaj despre traiul în Nagorno-Karabah, aflat sub blocaj, unde oamenii supraviețuiesc cum pot. „După ce Azerbaidjanul a blocat complet Nagorno-Karabahul, locuitorii regiunii au devenit ostaticii situației actuale”, observă jurnaliștii.

Presa din România scrie despre demisia șefului SRI, una pe care o numesc inevitabilă. „Informația că între șeful statului și șeful SRI s-a instalat răceala circulă de peste un an și cam tot atunci au apărut primele zvonuri despre o posibilă plecare a lui Eduard Hellvig din fruntea instituției înainte ca președintele Klaus Iohannis să-și încheie mandatul. De regulă, șefii serviciilor secrete pleacă odată cu președintele care i-a numit sau puțin după. Foarte rar înainte”, observă într-o analiză jurnaliștii de la G4media.

Pe final, estompăm cotidianul politic cu un top zece al celor mai importanți scriitori din Europa la ora actuală pregătit de Euronews Culture pentru lecturile estivale.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult