Kremlin: Evgheni Prigojin s-a întâlnit cu Vladimir Putin la câteva zile după rebeliune
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat astăzi că șeful Wagner, Evgheni Prigojin, s-a întâlnit cu președintele Vladimir Putin la Kremlin, la cinci zile după rebeliunea eșuată de la sfârșitul lunii iunie, relatează CNN și Digi24.
Putin a avut o întâlnire cu peste treizeci de comandanți pe 29 iunie, la care a participat și Prigojin, a spus Peskov în timpul unei conferințe de presă.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a răspuns astfel unui raport al ziarului francez Liberation, care arată că șeful Wagner a fost la Kremlin după rebeliunea eșuată.
„Într-adevăr, președintele a avut o astfel de întâlnire. El a invitat 35 de oameni, pe toți comandanții de unități și conducerea campaniei, inclusiv pe Prigojin. Această întâlnire a avut loc la Kremlin pe 29 iunie și a durat aproape 3 ore. Detaliile sale nu sunt cunoscute. Singurul lucru pe care îl putem spune este că președintele a făcut o evaluare a acțiunilor campaniei de pe front în timpul operațiunii militare speciale, precum și a evenimentelor din 24 iunie. Vladimir Putin a ascultat explicațiile oferite de comandanți și le-a oferit alte opțiuni de desfășurare și de utilizare ulterioară în luptă”, a declarat Peskov.
Din 24 iunie, de când a dat ordin unităților sale care se apropiau de Moscova să se întoarcă din drum, patronul grupului Wagner a dispărut din peisaj. Potrivit surselor exclusive ale publicației franceze Liberation, el și-ar fi petrecut săptămâna după rebeliune la Kremlin, negociind soarta imperiului său, scrie Agerpres.
Așadar, cel puțin de la 1 iulie, Prigojin este reținut la Kremlin, unde a fost convocat împreună cu comandanții săi.
Evgheni Prigojin s-ar fi întâlnit de asemenea cu Viktor Zolotov, comandantul Gărzii Naționale Rosgvardia, și cu Serghei Narîșkin, șeful Serviciului de Informații Externe rus (SVR).
Tentativa de insurecție a șefului Wagner din 23- 24 iunie a zdruncinat puterea rusă aflată în plin conflict armat în Ucraina. Timp de câteva ore, unități de mercenari au ocupat un cartier general al armatei ruse din Rostov (sud-vest) și au pornit în marș spre Moscova, potrivit AFP. Revolta s-a încheiat în seara zilei de 24 iunie cu un acord de trimitere a lui Prigojin în exil în Belarus, el dând asigurări că marșul său nu urmărea răsturnarea guvernului și nici a puterii ruse, ci salvarea grupului Wagner de la desființare de către statul major.