Cultură

Calendarul muzicii academice // George Gershwin, compozitorul care a influențat „profund” istoria muzicii

George Gershwin - datorită acestui compozitor, muzica clasică și jazz-ul s-au întâlnit într-o formă ce avea să influențeze profund istoria muzicii. A fost refuzat ca elev de mai mulți profesori celebri, care au considerat că era prea talentat și că nu aveau ce să-l mai învețe.

jcom.de
Sursa: jcom.de

Pe 11 iulie 1937, la doar 38 de ani, murea la Hollywood unul dintre cei mai populari compozitori americani din prima jumătate a secolului al XX-lea, George Gershwin.

Reușind să reunească elementele muzicii culte cu muzica de jazz, a compus atât pentru teatrele muzicale de pe Broadway, cât și pentru sălile de concert, creațiile sale („Rapsody in blue”, „Un american la Paris”, opera „Porgy și Bess” și multe altele) fiind nelipsite din repertorii.

S-a născut la New York și nu a urmat niciodată Conservatorul, a luat însă lecții private la pian și teorie muzicală, continuând să se perfecționeze de-a lungul întregii vieți.

George Gershwin a fost un compozitor incredibil de prolific. A publicat peste 500 de cântece, preludii pentru pian, concerte, opere și musical-uri pentru Broadway, únele opusuri - sub pseudonime, pentru ca publicul ... să nu se plictisească de numele său.

A devenit unul dintre cei mai bogați compozitori din toate timpurile, muzica sa bucurându-se de o popularitate incredibilă.

La doar 25 de ani a scris, în doar câteva săptămâni, „Rhapsody in Blue”, lăsând partea pentru pian solo ca improvizație în chiar seara premierei. Aceasta a fost compoziția care l-a transformat într-un deschizător de drumuri și i-a adus faima internațională.

Când cariera îi era în ascensiune însă, au devenit tot mai violente și simptomele unei tumori cerebrale care avea să-l răpună. Moartea lui Gershwin a șocat și îndurerat o lume întreagă.

Redactor: Angela Rudenco

Citește mai mult