Politic

Membrii conducerii PP Șor, inclusiv Marina Tauber, riscă să nu poată candida la alegerile generale locale

Membrii organului executiv al Partidului Politic Șor, inclusiv Marina Tauber, care a fost vicepreședintele formațiunii, riscă să nu poată candida la alegerile generale locale din această toamnă. Aceasta va fi posibil după ce Parlamentul va adopta inițiativa legislativă înregistrată de către președintele comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate.

Astfel, potrivit modificărilor propuse la Codul electoral, nu vor putea fi alese pe o perioadă de 3 ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic, persoanele care la acel moment erau membri ai organului executiv al partidului politic declarat neconstituțional, persoanele care ocupau funcții elective sau care erau pe listele de candidați supleanți din partea partidului politic declarat neconstituțional.

„Am considerat că este oportună și justificată legiferarea de către Parlament a unei restricții asupra dreptului de a fi ales, și anume în cazul persoanelor care ocupau funcții elective sau care erau pe listele de candidați supleanți din partea partidului politic declarat neconstituțional. În caz contrar, efectele practice ale Hotărârii Curții Constituționale s-ar fi rezumat la cei care actualmente dețin mandatul (prin faptul că devin independenți). Aceștia ar putea bine mersi să candideze la următoarele alegeri pe lista altui partid, sau ca și candidați independenți, ceea ce discreditează însăși ideea declarării neconstituționale a unui partid, în calitate de mecanism de prevenție”, a menționat Olesea Stamate.

Potrivit legislației în vigoare, nu pot fi alese persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani, militarii în termeni, precum și persoanele care sînt condamnate la închisoare (privațiune de libertate) prin hotărîre judecătorească definitivă și își ispășesc pedeapsa în instituții penitenciare, precum și persoanele care au antecedente penale nestinse pentru infracțiuni săvîrșite cu intenție.

De asemenea, nu pot fi aleși viceprim-miniștrii, miniștrii și membrii din oficiu ai Guvernului, conducătorii autorităților publice centrale, președinții și vicepreședinții raioanelor, primarii și viceprimarii, pretorii și vicepretorii.

Amintim că Marina Tauber își exprimase anterior intenția de a candida repetat pentru funcția de primar al orașului Bălți. În prezent, Marina Tauber se află în arest la domiciliu, fiind învinuită pe patru capete de acuzare în dosarul finanțării ilegale a Partidului Politic Șor.

Partidul Politic Șor a fost scos în afara legii și lichidat după decizia Curții Constituționale din 19 iunie. Înalta Curte a examinat cererea Guvernului în care se menționa că formațiunea prezintă pericol pentru independența și suveranitatea țării și că există probe concludente privind finanțarea ilegală a formațiunii. Conform Hotărârii Curții Constituționale, reprezentanții și membrii Partidului Politic „Șor”, care la data pronunțării hotărârii respective exercită mandatul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, vor continua să-și exercite mandatele în calitate de deputați independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiunii parlamentare.

După pronunțarea deciziei CC, politicianul fugar Ilan Șor a anunțat despre crearea blocului politic - „Șansă, Obligații, Realizări - Ș.O.R.”.

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat că decizia de a înregistra Blocul politic „Șansă, Obligații și Realizări - Ș.O.R.” aparține Comisiei Electorale Centrale. Totodată, ministra afirmă că hotărârea Înaltei Curți nu poate fi încălcată și nici-un bloc sau partid politic nu poate utiliza denumiri identice cu cele care au fost declarate neconstituționale.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult