Economic

Antreprenorii din Republica Moldova vor putea beneficia de granturi de până la 600 de mii de lei pentru a putea exporta în străinătate

Antreprenorii din Republica Moldova vor putea beneficia de granturi de până la 600 de mii de lei pentru a-și dezvolta afacerile și a putea exporta în străinătate. Astăzi, a fost lansat programul de creștere a competitivității la export și internaționalizare a întreprinderilor. Banii sunt oferiți din fondurile Băncii Mondiale, prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.

Programul lansat este destinat întreprinderilor micro, mici și mijlocii care intenționează să investească în sporirea competitivității și a productivității afacerii pentru ieșirea la export sau extinderea pe piețele externe, a declarat directorul ODA, Dumitru Pîntea. Procesul de aplicare este foarte simplu și poate fi făcut online.

„Componenta de granturi pentru exportatori vine să susțină pe cei care deja exportă sau pe cei care doresc și au potențial de a exporta. Granturile de 600 de mii de lei vin sub o formulă din 1+1, respectiv antreprenorul vine cu o contribuție proprie de 600 de mii de lei, iar ODA din resursele Băncii Mondiale vine să acorde acest grant de alte 600 de mii de lei. Aceste resurse pot fi utilizate atât pentru echipament și utilaje, cât și pentru servicii soft. Toate aceste cheltuieli sunt eligibile în cadrul componentei de internaționalizare”, a declarat Dumitru Pîntea.

Antreprenorii din țara noastră au nevoie de ajutorul statului pentru a-și putea comercializa mărfurile și în alte state, iar lansarea mecanismului de cofinanțare pentru îmbunătățirea competitivității la export îi va ajuta pe aceștia, a subliniat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

„Atunci când un antreprenor ajunge la un anumit nivel de maturitate, rețeta succesul este să iasă în afară, să cucerească noi piețe și să cucerească noi consumatori, să ofere produse de calitate. Noi trebuie să oferim produse de înaltă calitate consumatorilor din marea piață europeană, în primul rând, dar și din alte piețe. În acest proces, evident că este responsabilitatea guvernului să ofere tot sprijinul ca acești antreprenori să reușească”, a declarat Dumitru Alaiba.

Directoarea de țară a grupului Banca Mondială în Moldova, Inguna Dobraja, a precizat că pentru instituția pe care o reprezintă este important să sprijine afacerile din țara noastră, care își doresc să ajungă pe piețele internaționale.

„Domeniul agriculturii este foarte important în acest angajament. Campania face parte din sprijinul pe care îl acordă Banca Mondială domeniului agriculturii. Este foarte important ca Republica Moldova să producă marfă de calitate înalt, asta este esențial pentru a ajunge pe piețele internaționale. Piața europeană nu este o piață nouă pentru Republica Moldova. Faptul că Republica Moldova și-a mai exportat produsele este o dovadă a calității înalte a produselor de aici. Este foarte important să nu se facă diferența dintre calitatea produselor care rămân pe piața locală și care se duc peste hotarele țării”, a punctat Inguna Dobraja.

Precizăm că, programul de creștere a competitivității la export și internaționalizare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii este finanțat de Banca Mondială, care oferă în acest scop 5 milioane de dolari. Programul are scopul de a crește competențele antreprenoriale din Republica Moldova privind dezvoltarea afacerilor și diversificarea produselor, dar și a piețelor de desfacere.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult