Beneficiile noului Acord EFTA, discutate la Camera de Comerț și Industrie
Semnarea acordului prin care produsele moldovenești vor putea fi comercializate fără taxe și tarife pe piețele din Norvegia, Islanda, Elveția și Liechtenstein este un pas important din punct de vedere al politicii comerciale, ținând cont de specificul acestor țări și potențialul pe care-l oferă pentru exportatorii noștri, a declarat Secretarul de Stat de la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Vadim Gumene. Beneficiile noului Acord EFTA au fost discutate la reuniunea comună a comitetelor sectoriale, pentru antreprenoriat, organizată pe platforma Camerei de Comerț și Industrie.
În cadrul întâlnirii, reprezentanții mediului de afaceri din diverse sectoare economice au fost informați despre beneficiile noului Acord EFTA, precum și despre cerințele generale de accesare a acestor piețe. Secretarul de Stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Vadim Gumene, a încurajat antreprenorii să valorifice oportunitățile oferite de noul acord.
„Republica Moldova deja beneficiază de o serie de regimuri comerciale, atât cu statele occidentale, cât și cu cele din partea euro-asiatică. În baza acordurilor de comerț liber care sunt la moment semnate de țara noastră, se efectuează cca 80% din schimburile comerciale ale țării, și aceste acorduri oferă, de fapt, accesul la mai multe piețe de desfacere, cu un potențial de aproximativ 900 de milioane de consumatori”, a declarat Vadim Gumene.
Potrivit Președintelui Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Sergiu Harea, în ultimii ani, statul a oferit antreprenorilor autohtoni sprijin pentru promovarea produselor moldovenești peste hotarele țării, iar acest acord va face mai accesibilă piața din țările membre EFTA.
„Discuțiile pe care le-am avut cu colegii noștri la minister au fost inclusiv să accesăm piața țărilor EFTA, piață cu o încărcătură destul de pozitivă pentru noi, pentru că este putere de cumpărare, iar anterior, în negocierile pe care le aveau antreprenorii autohtoni pentru a semna acorduri de export sau import de bunuri sau servicii în aceste țări, toți scoteau în evidență taxele vamale foarte înalte”, a subliniat Sergiu Harea.
Amintim că, luna trecută, Republica Moldova și Asociația Europeană de Liber Schimb au semnat un acord prin care produsele moldovenești vor putea fi comercializate fără taxe și tarife pe piețele din Norvegia, Islanda, Elveția și Liechtenstein. Acordul EFTA prevede eliminarea taxelor vamale la importurile de produse industriale și accesul liber pe piață a produselor agricole.
Anul trecut, exporturile de produse moldovenești pe piața EFTA au atins circa 66 de milioane de dolari, iar importurile de 56 de milioane de dolari, înregistrând o balanță comercială pozitivă de circa 10 milioane de dolari. Principalele produse moldovenești exportate în aceste țări sunt cerealele, uleiurile, fructele, nucile, produsele de panificație, vinurile și textilele.