Internațional

NATO a cerut Rusiei să-și retragă trupele și munițiile de pe teritoriul Republicii Moldova

Șefii de stat și de guvern ai țărilor aliate NATO, care au participat la Summitul Consiliului Alianței Atlanticului de Nord de la Vilnius, au somat Federația Rusă să-și retragă armata și munițiile de pe teritoriul Republicii Moldova. Totodată, Alianța a transmis și un mesaj de susținere a suveranității și integrității teritoriale ale țării noastre.

nato.int
Sursa: nato.int

„Reiterăm sprijinul nostru pentru integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute internațional și solicităm Rusiei să-și retragă toate forțele staționate în regiunea transnistreană fără acordul Republicii Moldova. Suntem fermi în sprijinul nostru pentru dreptul Moldovei de a-și decide propriul viitor și cursul politicii externe fără interferențe externe și respectăm pe deplin neutralitatea constituțională a Moldovei.

NATO își intensifică sprijinul politic și practic pentru a-și consolida rezistența și pentru a-și menține independența politică în lumina mediului de securitate care se deteriorează. Aliații salută eforturile Moldovei de a promova reformele democratice și sunt angajați să sprijine Moldova pe măsură ce aceasta își avansează integrarea europeană. NATO va continua să ofere asistență practică prin pachetul îmbunătățit de consolidare a capacităților de apărare, în timp ce Moldova lucrează pentru a-și consolida capacitățile de securitate și apărare și pentru a-și moderniza forțele armate”, se arată în declarația șefilor de stat și de guvern din statele membre NATO.

De asemenea, semnatarii au salutat angajamentele convenite cu miniștrii de externe ai Georgiei și Republicii Moldova și cu ministrul adjunct de externe al Bosniei și Herțegovinei privind implementarea măsurilor de sprijin personalizat ale NATO.

Totodată, NATO a cerut ca Federația Rusă să oprească imediat războiul din Ucraina și să-și retragă complet și necondiționat toate forțele și echipamentele de pe teritoriul Ucrainei în limitele sale recunoscute internațional, extinzându-se până în apele sale teritoriale.

„Îndemnăm toate țările să nu ofere nici un fel de asistență agresiunii Rusiei și condamnăm pe toți cei care facilitează în mod activ războiul Rusiei. Sprijinul Belarusului a fost esențial, deoarece continuă să-și ofere teritoriul și infrastructura pentru a permite forțelor ruse să atace Ucraina și să susțină agresiunea Rusiei. În special Belarus, dar și Iranul, trebuie să pună capăt complicității cu Rusia și să revină la respectarea dreptului internațional”, se mai arată în declarația citată.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult