Social

Executivul a denunțat astăzi încă trei acorduri cu CSI. Ministru: „Pe parcursul anilor nu au fost valorificate practic deloc aceste acorduri”

Executivul a denunțat astăzi încă trei acorduri cu Comunitatea Statelor Independente (CSI). Este vorba de Acordul cu privire la susținerea și dezvoltarea micului antreprenoriat în statele membre CSI, precum și Acordul de colaborare privind formarea a spațiului unic educațional în țările membre.

Guvern
Sursa: Guvern

Totodată, Cabinetul de Miniștri a votat pentru denunțarea Acordului cu privire la furnizarea privilegiată către Trupele de Grăniceri ale statelor membre ale Comunității a tehnicii speciale și a altor mijloace materiale necesare Trupelor de Grăniceri. Acordul dat nu mai este actual în contextul situației din regiune a declarat ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco.

„Continuăm denunțarea acordurilor de cooperare cu CSI. Prezint proiectul hotărârii de Guvern privind denunțarea acordului cu privire la furnizarea privilegiată de către trupele de grăniceri ale statelor membre ale comunității a tehnicii speciale și altor mijloace materiale necesare trupelor de grăniceri, încheiat la Moscova. Realitățile actuale, inclusiv în contextul de securitate, sunt categoric diferite și acest acord nu mai este de o actualitate”, a specificat Ana Revenco.

Și ministrul Educație și Cercetării, Anatolie Topală a precizat că prevederile Acordului de colaborare pentru formarea spațiului unic educațional în cadrul Comunității Statelor Independente nu pot fi respectate.

„Pe parcursul anilor nu a fost valorificat practic deloc acest acord. În ultimii peste 10 ani nu am participat la ședințele, care au fost organizate la acest subiect. Noi în dezvoltare sistemul educațional de Republica Moldova, ne-am orientat la sisteme educaționale mult mai transparente, comparabile și compatibile cu cele din spațiu leuropean. Ministerul Educației și Cercetări consideri că acest acord nu este funcțional, nu este actual și propune denunțare a acestuia”,a declarat Anatolie Topală.

Prim-ministrul, Dorin Recean a susținut denunțarea acordurilor date și a subliniat că trebuie să promovăm alte valori.

„Și eu sunt de acord că nu trebuie să avem un spațiu educațional care să promoveze imperialismul, agresiunea și alte valori de acest gen. Propun să susținem”, a subliniat Dorin Recean.

Amintim că, Republica Moldova a semnat aproximativ 330 de acorduri în cadrul CSI, până în prezent fiind denunțate mai multe din ele, ultimele două – au fost denunțate chiar săptămâna trecută. Este vorba de acordul privind interacțiunea în domeniul preîntâmpinării și lichidării consecințelor situațiilor excepționale și Convenția cu privire la Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale Comunității Statelor Independente.

În luna mai Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat că se va renunța la Convenția cu privire la Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale Comunității Statelor Independente, adoptată la 26 mai 1996, întrucât țara noastră nu mai rezonează cu actualele politici, obiective și decizii ale acestui for. Republica Moldova urma să achite în acest an o cotizație de membră a Adunării Interparlamentare a CSI în valoare de 5,8 milioane de lei.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult