România va furniza apă potabilă Republicii Moldova
România va furniza apă potabilă Republicii Moldova. La Iași a fost semnat miercuri un protocol care completează Acordul de construire a unor apeducte care să traverseze Prutul, încheiat în mai, anul trecut, potrivit Radio România Actualități.
Parteneriatul dintre România și Republica Moldova în ceea ce privește alimentarea cu apă potabilă se derulează prin intermediul Apavital, compania de apă și canal aflată în administrarea Consiliului Județean Iași.
Rețeaua operatorului ieșean va fi extinsă peste Prut prin mai multe subtraversări, dar și printr-o conductă, care ar urma să fie construită peste viitorul pod de la Ungheni. Protocolul semnat facilitează execuția lucrărilor și pe teritoriul Republicii Moldova, pentru că în partea românească se derulează deja. „Primul proiect de acest tip va fi realizat între localitățile Măcărești (România) – Măcărești (Republica Moldova). Până la final de an, apa potabilă de calitate, produsă de Apavital, va trece Prutul”, a scris ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, pe Telegram.
Potrivit ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, din România, Tanczos Barna, în câteva săptămâni proiectul va fi gata de lansare și va circula apa prin aceste conducte către Republica Moldova.
Vicepremierul Andrei Spînu a mai remarcat că în Republica Moldova, problema alimentării cu apă este una stringentă, pentru că în multe localități, fântânile sunt singura sursă la care oamenii au acces, iar calitatea acestor ape de suprafață este scăzută.
Prin realizarea de apeducte și extinderea rețelei în Republica Moldova, compania ieșeană Apavital va putea asigura servicii pentru aproximativ 200.000 de locuitori.
Totodată, din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală este în curs de implementare un proiect ce vizează construcția rețelelor de apeduct pentru 13 localități din raioanele Nisporeni și Ungheni care urmează să se conecteze la punctul de interconectare.