Peste 300 de antreprenori vor beneficia de granturi pentru a-și dezvolta afacerea prin proiectul „UE pentru IMM-uri”
Peste 300 de antreprenori vor beneficia de granturi pentru a-și dezvolta afacerea prin proiectul „UE pentru IMM-uri”. Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării în colaborare cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului au lansat, astăzi, acest program în cadrul unei conferințe de presă. Proiectul este o oportunitate în plus pentru a sprijini businessul mic și mijlociu din Republica Moldova și valorează 8 milioane de euro, a declarat ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mažeiks, prezent la evenimentul de lansare.
Banii oferiți de UE vin să complementeze investițiile statului pentru dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Republica Moldova și vor include mai multe programe de sprijin, a declarat Directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Dumitru Pîntea.
„Sprijinul Uniunii Europene vine să capitalizeze mai multe programe de granturi, deja existente și implementate de către ODA până în prezent, susținute de la bugetul de stat. Programe dedicate debutanților cu granturi mici, de până la 250 de mii de lei; două programe de granturi medii, de până la 500 de mii de lei, aici vorbim despre transformare digitală și ecologizare a afacerilor. Și un program cu granturi mari, de până la 100 de mii de euro, care vine să accelereze procesele de producție în cadrul companiilor, să dezvolte capacitățile acestora”, a punctat Dumitru Pîntea.
Autoritățile își doresc o mai bună dezvoltare a afacerilor mici și mijlocii în toate regiunile Republicii Moldova, iar acest program îi va sprijini pe micii antreprenori, a declarat ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.
„O să susținem cel puțin 300 de antreprenori în efortul lor de a face pași mari în direcția dezvoltării, atragerii investițiilor, în mod prioritar companiile din zonele rurale, din afara Chișinăului. Facem asta pentru că avem nevoie de poli de creștere, de o acțiune clară, pentru a scoate creșterea economică în afara Chișinăului”, a declarat Dumitru Alaiba.
Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mažeiks, a precizat că acesta nu este primul proiect de sprijinire a întreprinderilor Mici și Mijlocii din fonduri europene, dar e cel mai mare de până acum.
„Noi vom continua să sprijinim și chiar să extindem sprijinul pe care îl oferim Republicii Moldova și altor țări din regiune. Urmare a revizuirii de către Comisia Europeană a cadrului multianual financiar, 600 de milioane de euro urmează să fie oferiți în sprijinul țărilor Parteneriatului Estic. De fapt, acest program inițial a fost conceput pentru a susține Ucraina, dar acest ajutor va fi acordat inclusiv Republicii Moldova, deci vor exista în continuare și mai multe oportunități”, a menționat Janis Mažeiks.
Precizăm că, Uniunea Europeană va aloca 8 milioane de euro cofinanțare nerambursabilă pentru șapte programe de stat de sprijinire directă a antreprenoriatului, implementate de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA). Un contract de grant în acest sens dintre UE și Republica Moldova a fost semnat în luna mai. Această finanțare va contribui la îmbunătățirea climatului investițional, integrarea mai ușoară a oamenilor pe piața muncii și crearea unui mediu de afaceri favorabil pentru IMM. Proiectul se va axa pe localitățile rurale, unde există un potențial de creștere foarte mare.