Politic

Opinia experților despre impactul Summitului NATO de la Vilnius asupra R. Moldova: „Este un indicator de apropiere”

Retragerea forțelor ruse staționate în regiunea transnistreană, solicitată de liderii țărilor membre NATO, participanți la Summitul de la Vilnius, precum și sprijinul pentru integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova reiterat de aliați - este un indicator pozitiv al cooperării dintre Alianța Nord-Atlantică și Republica Moldova. Aceste opinii au fost expuse la dezbaterea „Summitul NATO: impact asupra Ucrainei și Moldovei” organizată de agenția IPN. Potrivit experților, occidentalii au înțeles care este rolul Republicii Moldova în actuala arhitectură de securitate.

Punctul cu privire la Republica Moldova din Declarația finală a Summit-ului NATO de la Vilnius, precum și prezența ministrului afacerilor externe, Nicu Popescu, la această reuniune, argumentează eficiența parteneriatului dintre Alianța Nord-Atlantică și Republica Moldova, a declarat experta în securitate și comunicare strategică, fondatoarea Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare, Elena Mârzac.

„Apariția Republicii Moldova într-un punct separat, 81, din comunicatul Summitului este un indicator de apropiere și de intensificare a acestei cooperări în care se evidențiază și trebuie să citim prin rânduri foarte clar. Pe de o parte, ni se respectă statutul de neutralitate, suveranitate și integritate, pe de altă parte se solicită retragerea trupelor ruse staționate ilegal, dar totodată susține procesul nostru de integrare în UE și avem toată susținerea practică pentru dezvoltarea capacităților noastre de apărare și reziliență”.

Referindu-se la solicitarea NATO de retragere a forțelor ruse staționate în regiunea transnistreană, politologul german, Anneli Ute Gabanyi, a precizat că acesta este cel mai puternic mesaj după cel de la Summitul OSCE de la Istanbul din anul 1999 privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

„De atunci, practic, conlucrarea cu Rusia la acest nivel și despre această temă nimeni nu a mai ridicat-o. Trebuie să subliniez importanța pe care o are conceptul de neutralitate, nu numai în politica Republicii Moldova a tuturor partidelor, dar în general, al Republicii Moldova în conceptul de securitate pentru că declarația neutralității a avut scopul de a duce la înlăturarea ocupației militare a trupelor ruse din regiunea transnistreană. Această speranță în valoarea neutralității nu s-a realizat, însă această neutralitate a devenit un fel de concept înrădăcinat în mentalitatea politicienilor dar și a societății civile din R. Moldova.”

Amintim că în documentul final al Summitului NATO se precizează că Alianța va continua să ofere asistență practică Republicii Moldova prin intermediul Pachetului de Consolidare a Capacităților de Apărare, pe măsură ce țara va depune eforturi pentru a-și consolida propria securitate și a-și moderniza forțele armate.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult