Externe

PE solicită Curții de la Haga să emită un mandat de arestare pe numele lui Alexandru Lukașenko

Parlamentul European a cerut Curții Penale Internaționale de la Haga să i-a în considerare posibilitatea de a emite un mandat de arestare pe numele președintelui Belarusului, Alexander Lukașenko, potrivit unui raport al Comisiei pentru afaceri externe. Decizia se bazează pe responsabilitatea țării pentru crimele comise în Ucraina, preocupările legate de subordonarea Belarusului față de Rusia, dar și reprimarea minorităților de către autoritățile belaruse.

Raportul solicită instituțiilor UE și statelor membre ale UE să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că liderii politici și militari din Belarus responsabili de crime împotriva umanității și genocid sunt urmăriți penal.

„Deoarece Curtea Penală Internațională (CPI) a emis deja mandate de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin și pentru Ombudsmanul rus pentru copii Maria Lvova-Belova, europarlamentarii solicită CPI să ia în considerare și un mandat similar pentru arestarea lui Alexandru Lukașenko”, potrivit comunicatului de presă emis de Parlamentul European.

Deputații europeni solicită, de asemenea, extinderea sancțiunilor împotriva persoanelor din Belarus implicate în deportarea forțată a copiilor ucraineni. În plus, raportul condamnă rolul regimului belarus în agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei. Europarlamentarii notează că cea mai puternică subordonare politică, economică, militară și culturală a Belarusului față de Moscova „de facto transformă țara într-un stat satelit, care găzduiește și arme nucleare tactice sub comanda rusă.

Totodată, eurodeputații îndeamnă UE să nu recunoască niciun acord între regimul Lukașenko și Rusia, „care predau suveranitatea țării împotriva voinței poporului belarus”.

Uniunea Europeană ar trebui să dezvolte o strategie comună pentru menținerea independenței Belarusului dar și pentru democratizarea țării, cu participarea instituțiilor internaționale, a OSCE, a Consiliului Europei și a G7, se mai menționează în raport.

Sosirea „Wagneriților” în Belarus creează noi riscuri potențiale de securitate pentru vecinii Belarusului și UE în ansamblu. Deputații solicită recunoașterea Wagner PMC ca organizație teroristă, sancțiuni mai dure împotriva regimului belarus și își exprimă regretul că unele țări UE fac lobby pentru ridicarea sancțiunilor împotriva potasiului din Belarus.

Raportul solicită UE și comunității internaționale să depună mai multe eforturi pentru a oficializa cooperarea cu forțele democratice din Belarus, care ar trebui văzute ca reprezentanții democratici legitimi ai poporului belarus.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult