Social

Războiul din Ucraina ar putea fi de durată în lipsa negocierilor și capacităților reduse ale Ucrainei, susțin experții militari

Războiul din Ucraina nu a decurs așa cum și-a planificat președintele rus Vladimir Putin, iar obiectivele strategice și tactice ale liderului de la Kremlin au eșuat, a spus pentru Radio Moldova expertul în securitate Alexandru Flenchea, în contextul în care se împlinesc 300 de zile de la începutul invaziei ruse. De asemenea, fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuța, crede că războiul din țara vecină este unul de durată pentru că oficialii ruși nu au dorința de a se așeza la masa negocierilor, iar militarii ucraineni nu au posibilitatea de a pune capăt acestui război în timpul apropiat.

Rusia și Ucraina au intrat într-un război de durată, iar acest conflict militar nu are perspective clare pentru următoarele luni a precizat pentru postul nostru de radio expertul în securitate Alexandru Flenchea. În opinia sa, situația din țara vecină înseamnă o lipsă de securitate pentru Republica Moldova.

„Deocamdată nu avem indicii că acest război se încheie în viitorul apropiat. Cred că o să intrăm mai devreme sau mai târziu în faza de un conflict înghețat. Apare necesitatea de a reforma și moderniza Armata Națională și de a investi mai mult în capacitatea noastră de apărare, în domeniul de securitate” a precizat Alexandru Flenchea.

În aceste 300 de zile, războiul din țara vecină a spulberat mitul că Rusia are una din cele mai mari și mai puternice armate din lume, a menționat fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuța. Potrivit expertului militar, cei 8 ani de neînțelegeri între Kiev și Moscova, au consolidat spiritul național al ucrainenilor care în prezent fac față atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice. Vitalie Marinuța a mai precizat că în această perioadă Ucraina a demonstrat că are un popor unit. Totodată, expertul în securitate a mai spus că Rusia dorește să ajungă la hotarele estice ale României și Poloniei.

„Nu văd cum s-ar termina repede acest război fiindcă nu este dorință nici din partea Rusiei, iar Ucraina nu are capacitate de a pune capăt războiului repede. Să analizăm discursul recent a unui membru al comitetului de apărare din Duma de Stat a Federației Ruse, general-locotenentul Gurulev, care menționat că negocieri pot fi doar atunci când Federația Rusă va ajunge la hotarele estice a României, Poloniei, Ucrainei, Ungariei și Slovaciei”, a remarcat Vitalie Marinuța.

La 24 februarie, Rusia a invadat Ucraina, marcând o escaladare abruptă a războiului ruso-ucrainean, care începuse în 2014. Invazia a provocat criza de refugiați cu cea mai rapidă creștere din Europa de la cel de-Al Doilea Război Mondial, cu un număr estimat de 8 milioane de persoane strămutate în interiorul țării până la sfârșitul lunii mai, precum și cu 7,8 milioane de ucraineni care au fugit din țară până la data de 6 decembrie. Invazia a provocat, de asemenea, penurie de alimente la nivel mondial.

La 21 septembrie președintele rus Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială în Rusia, în contextul în care războiul din Ucraina a ajuns la aproape șapte luni. La 30 septembrie curent regiunile ucrainene, ocupate temporar de ruși, Herson, Zaporojie, Lugansk și Donețk au fost anexate oficial de Federația Rusă.

La 9 noiembrie ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu a dat ordin ca trupele ruse să se retragă din regiunea Herson. Odată cu retragerea de pe malul drept, trupele rusești abandonează și singura capitală regională pe care o controlează în Ucraina, orașul Herson.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult