Externe

Centrala de la Cernavodă // Construcția reactoarelor 3 și 4 beneficiază de sprijinul unor parteneri externi

Construcția reactoarelor 3 și 4 ale centralei de la Cernavodă beneficiază de sprijinul unor parteneri externi, precum Statele Unite, Coreea de Sud și Canada, a explicat ministrul Energiei de la București, Sebastian Burduja, la Euronews România.

digi24.ro
Sursa: digi24.ro

Mai multe companii și-au exprimat interesul pentru această investiție, care ar trebui finalizată în anul 2031, a subliniat oficialul. El a mai precizat că întreg proiectul trebuie să treacă prin trei etape.

„Etapa I a fost cea de exprimare a unor intenții, gândirea proiectului în sine și acum există acorduri interguvernamentale, a anunțat și Statele Unite ale Americii că susține acest proiect. Sunt parteneri și din Coreea de Sud, sunt parteneri din Canada care dețin tehnologia CANDU. Deci când vorbim de retehnologizarea unității 1, categoric trebuie să folosim CANDU, pentru reactoarele 3 și 4 are sens să folosim tot această tehnologie. Suntem în etapa a doua în care se contractează studiile, proiectele. Există o chestiune legată de adaptarea proiectului la noile condiții după Fukushima, au fost condiții mai strice. După ce avem proiectul final, se intră în a treia etapă de proiect și la nivelul anului 2031 aceste reactoare sunt proiectate a fi finalizate”, a declarat ministrul român al Energiei.

Sebastian Burduja a mai spus că cele două noi reactoare de la Cernavodă ar urma să coste cel puțin 6,5 miliarde de euro. Potrivit acestuia, o decizie finală de investiții referitoare la construcția acestora ar urma să fie adoptată în 2026-2027.

Menționăm că și Republica Moldova ar putea fi coinvestitor la Centrala de la Cernavodă, pentru a-și asigura accesul la energie sigură, durabilă și la prețuri competitive. Afirmațiile au fost făcute de ministrul Energiei de la Chișinău, Victor Parlicov, în contextul în care pe 18 iulie, compania „Energocom”, deținută 100% de stat, a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Societatea Națională din România „Nuclear-electrica” în acest sens.

Sebastian Burduja a precizat că Republica Moldova va beneficia astfel de o sursă importantă de energie din partea României, pe termen lung, sporind astfel securitatea și independența energetică.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult