Social

De la începutul anului, au fost înregistrate 36 de accidente rutiere cu implicarea trotinetelor electrice

Pe parcursul acestui an, în Republica Moldova au fost înregistrate 36 de accidente rutiere cu implicarea trotinetelor electrice. Pentru a preveni provocarea acestora, Inspectoratul Național de Securitate Publică împreună cu administratorii companiilor care oferă trotinete în chirie, au lansat campania „Las-o încet, viața n-are roată de rezervă“. Astfel, participanții la trafic sunt informați despre regulile de circulație rutieră precum și a utilizării trotinetelor electrice.

Deși este interzisă circulația trotinetelor electrice pe trotuare, cei care le conduc, încalcă aceste reguli, astfel își expun riscului atât viața personală cât și cea a pietonilor. Doar în acest an, în Republica Moldova, s-au produs 36 de accidente rutiere cu implicarea acestor mijloace de transport, dintre care, în 25 de cazuri, de vină au fost conducătorii trotinetelor electrice, a informat șeful adjunct al Inspectoratului Național de Securitate Publică, Alexei Grosu. Potrivit acestuia, demararea campaniei „Las-o încet, viața n-are roată de rezervă“ are drept scop sensibilizarea și responsabilizarea atât a conducătorilor de trotinete cât și a celorlalți participanți la trafic.

"Evident în toate aceste cazuri persoanele au fost documentate și sancționate cu circa 15 000 de lei, Majoritatea conducătorilor au depășit limita de viteza de 15 km/h în zonele aglomerate", a menționat Alexei Grosu.

Administratorii companiilor care oferă trotinete în chirie, au menționat că sunt examinate aplicarea unor restricții pentru conducătorii acestor mijloace de transport.

„Printre încălcările care au fost înregistrate de cei care au trotinete electrice au fost circulația pe carosabil dar și parcările neregulamentare. Ce ține de partea noastră, noi am redus unele zone de circulație, de parcare dar și deja călătoria pe trotinetă de 2 și mai multe persoane. Penalizam persoanele de la amendă prin aplicație până la blocarea contului"

Mai mulți șoferi și-au exprimat nemulțumirea față de conducătorii de trotinete, precizând că majoritatea nu cunosc regulamentul circulației rutiere.

„Circulația trotinetelor pe carosabil mi se pare foarte proastă! Am avut incidente cu aceștia, dar nu cu urmări tragice. Aș recomanda ca aceștia să fie instruiți, să aibă un permis de conducere".

Potrivit INSP, în timpul nopții, conducătorii de trotinete sunt obligați să poarte vestă reflectorizantă și echipamente de protecție. De asemenea în zonele aglomerate aceștia nu au dreptul să depășească limita de viteză de 15 km/h, iar viteza maximă admisă pe tronsonul de drum este de până la 50 km/h. În cazul încălcării Regulamentului Circulației Rutiere, cei care folosesc sau închiriază trotinetele electrice, riscă o amendă de până la 15 000 de lei.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult