Social

ANSA și ANSP atenționează: Nitrații depistați în pepenele verde și cel galben, care depășesc norma admisibilă, provoacă intoxicații

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor atenționează consumatorii să fie prudenți la cumpărarea pepenilor verzi și galbeni, întrucât, în unele cazuri, nitrații depistați în aceste fructe depășesc norma admisibilă. În timp ce unii consumatori afirmă că s-au intoxicat cu aceste fructe, vânzători declară că produsele lor sunt de calitate și dețin certificate confirmative. Între timp, medicii recomandă cetățenilor să evite consumul în exces.

Vânzătorii de pepeni verzi și galbeni au precizat pentru postul nostru de radio, că produsele pe care le vând sunt autohtone și nu reprezintă pericol pentru sănătatea oamenilor. Totodată, ei afirmă că fructele importate pot conține mai mulți nitrați pentru a-și păstra prospețimea, și prin urmare, pot provoca intoxicații.

„Pepenii verzi din România se vând mai mult prin marketuri, că sunt mai ieftini și oamenii îi cumpără. Fructele ajung în Republica Moldova nu chiar proaspeți.”

„Avem certificate, eu dau garanție, eu vând de la începutul sezonul, și oamenii vin de mai multe ori și cumpără.”

Unii cetățeni evită să cumpere pepeni verzi și galbeni din locuri neautorizate pentru a nu se îmbolnăvi.

„Nu-i cumpărăm pur și simplu, am avut așa experiențe neplăcute.”

„Chiar în această duminică am luat pepene galben, vânzătoarea îmi dădea asigurări că e copt, când ajung acasă acesta era verde. Trebuie de luat măsuri cu așa vânzători, și noi să fim mai prudenți când cumpărăm fructe și legume.”

Pentru prevenirea intoxicațiilor cu pepenii verzi și galbeni, cetățenii sunt îndemnați să evite consumul în exces, a menționat pentru Radio Moldova, șeful Secției de sănătate nutrițională și a copiilor de la ANSP, Maria Victoria Racu. Nu este recomandat autotratamentul, iar persoanele afectate sunt îndemnate să apeleze la un medic, subliniază aceasta.

„Trebuie să cumpărăm pepenele galben și pepenele verde din locuri autorizate cum ar fi marketurile, piața. Aceste produse trebuie să fie comercializate pe suport și nu pe pământ, foarte important să nu cumpărăm aceste produse de pe marginea carosabilului, deoarece ele au proprietatea de a acumula nitrații și metalele grele. Totodată, la fel de important este să nu cumpărăm produsele care au fost feliate și expuse mediului ambiant”, a menționat Maria Victoria Racu.

Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, doar în ultima săptămână, 4 persoane au fost spitalizate în urma intoxicării cu pepenii verzi.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult