Social

Combaterea violenței împotriva femeilor: În Republica Moldova va fi creată o agenție specializată

75% dintre femeile din Republica Moldova sunt supuse diferitor forme de violență, arată datele Biroului Național de Statistică. Pentru a combate acest fenomen, în Republica Moldova va fi creată o agenție specializată. Experții sunt de părere că prevenirea unui singur caz de violență ar costa bugetul de stat de câteva ori mai puțin decât oferirea de asistență.

agora.md
Sursa: agora.md

Politica statului ar trebui să fie una pro activă, astfel încât orice formă de violență să fie prevenită și combătută, nu doar constatată, a declarat în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova, deputata PAS, Marcela Adam. În acest context, în Republica Moldova va fi creată Agenția Națională de Combatere a Violenței Împotriva Femeilor.

Potrivit deputatei, aceasta va fi o autoritate sub egida Guvernului care va elabora politici și va monitoriza actorii implicați în procesul de combatere a violenței din țara noastră.

„Această agenție se dorește a fi nemijlocit sub egida prim-ministrului, aceasta demonstrează un interes aparte și o atitudine extrem de serioasă în raport cu mecanismele care ar trebui să fie adoptate în raport cu eradicarea fenomenului violenței. Avem toată speranța că această agenție va contribui nemijlocit la descurajarea fenomenelor de violență, dar și la îmbunătățirea, ca să zicem așa, a statisticilor, care astăzi vedem că sunt în creștere”, a declarat deputata.

Totodată, directoarea Centrului de Drept al Femeilor, Angelina Zaporojan, a declarat în cadrul aceleiași emisiuni că reacția la un caz de violență ne costă mult mai mult decât prevenirea.

În urma unui sondaj efectuat în 2016 de către Centrul de Drept al Femeilor, asistența unui singur caz de violență în familie cu implicarea tuturor costurilor directe și indirecte costă 700 mii de lei, iar prevenirea unui caz este de 10 ori mai ieftin.

Totodată, aceasta a precizat că în anul 2022 în rezultatul actelor de violență în familie au decedat 24 de femei.

„Fiecare caz în care a decedat o victimă este analizat cap-coadă și autoritățile foarte serios și-au asumat să înțeleagă ce nu funcționează și ce trebuie îmbunătățit. Multe lucruri nu funcționează și cel mai des este cultura de toleranță. Să știți că familia apropiată nu le susțin atunci când ele decid să raporteze cazul”, a menționat Angelina Zaporojan.

Amintim că săptămâna trecută, Parlamentul a votat în primă lectură proiectul de lege care prevede crearea Agenției pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Împotriva Femeilor.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult