Social

Discuții asupra proiectului de lege prin care se propune modificarea taxelor pentru poluarea mediului. Ce spun agenții economici

Proiectul de lege prin care se propune modificarea taxelor pentru poluarea mediului a fost discutat astăzi la comisia parlamentară de profil. Agenții economici au declarat că formula propusă este sofisticată, precizând că nici în țările Uniunii Europene nu se aplică astfel de taxe. De cealaltă parte, reprezentanții Ministerului de resort subliniază că taxele de mediu nu pot să dispară, atât timp cât un produs poluează.

flickr.com
Sursa: flickr.com

Taxele pentru poluarea mediului pun presiune pe activitatea agenților economici, susține reprezentantul Asociației Procesatorilor de Fructe și Legume, Mircea Manole. El mai spune că noua formulă este sofisticată și solicită anularea articolului din lege care prevede aplicarea taxei pentru mărfurile care, în procesul utilizării, cauzează poluarea mediului.

„Din câte înțeleg eu scopul declarat al proiectului de lege este excluderea dublei impozitări, pentru agenții economici care achită și taxa pentru ambalaj, și taxa în cadrul REP. Excluderea articolului 11 din lege este o soluție agreată atât de producătorii locali, cât și de către importatori. În Europa nu există aceste taxe ecologice, ceea ce se propune este un proiect hibrid. În Europa taxele se achită în cadrul REP, nu se impozitează nimic, nu există această bâtă care este deasupra agentului economic în cazul în care nu-și atinge țintele”, a declarat Mircea Manole.

Scopul legii supuse dezbaterilor publice este de a echilibra sistemul de raportare a cantităților de deșeuri puse pe piață și cele reciclate și valorificate, afirmă reprezentantul Ministerului Mediului, Mihai Rusu. El mai spune că taxele pentru poluarea mediului nu pot fi eliminate, atât timp cât se produc cantități mari de deșeuri în țară.

„Totodată scopul este de a facilita implementarea responsabilității extinse a producătorului. Articolul 11 nu are cum să dispară, pentru că articolul 11 sunt taxele. Taxele de mediu nu au cum să dispară atât timp cât un produs poluează. Producătorul trebuie să fie responsabil de acest produs, dacă reușește de sine stătător să-l valorifice, să-l scoată din circuitul deșeurilor, el nu achită nicio taxă. Dacă nu reușește, el achită taxa. Formula este destul de simplă, probabil nu ați atras destulă atenție”, a menționat Mihai Rusu.

Amintim că, acest proiect de lege a fost avizat pozitiv de Guvern în luna iunie. Potrivit acestuia, deșeurile de ambalaje vor fi reduse substanțial datorită reciclării lor, iar volumul resurselor naturale utilizate la producerea ambalajelor va fi micșorat.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult